Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Srnec skočil přímo pod kola motorky. Řidiče s těžkým zraněním transportoval vrtulník

Srážka se zvěří není nikdy příjemnou záležitostí. O to víc, když zvíře skočí přímo pod kola projíždějící motorky. To se stalo osmatřicetiletému řidiči jedoucí po rovném úseku mezi Mladějovem a obcí Blata. Kvůli jeho zranění musel na místo vrtulník.

„Muž byl s těžkým zraněním předán do péče lékařů. S ohledem na zdravotní stav řidiče nebylo možné provést dechovou zkoušku, proto byl vyžádán odběr krve,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná. Srnec mu do trasy vyskočil z příkopu. Na to už nebyl schopen zareagovat.  

Zhruba 80 procent všech sražených zvířat čítají srny a srnci. Během letních měsíců je navíc třeba dávat pozor na jejich vyšší počet. „Srnčí zvěř se pohybuje na relativně malém prostoru. Zvířata překračují komunikace poměrně často. Ne vždy jsou úspěšná. Pokud žijí v blízkosti komunikací, což je v naší krajině s hustou silniční sítí spíše pravidlem, rizikové situace se tak opakují,“ v tiskové zprávě upozorňuje Michal Bíl z Centra dopravního výzkumu.   

Jen stěží lze uvést, v jakou denní dobu je srážka se zvěří nejvíce pravděpodobná. Všeobecně však platí, že je to za soumraku a svítání. „Obzvláště aktivní jsou pak v době páření od října do prosince,“ dodává mluvčí. 

Ze statistik pojišťoven vyplývá, že na silnicích v Královéhradeckém kraji v minulém roce došlo ke střetu se zvěří na každém 6,6 kilometru. Celková škoda na zdraví a životě je na jeden tisíc kilometrů 6 901 korun. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, nehoda, motorka, srnka, sražení, srážka, doprava, vyšetřování, zranění, vrtulník, úraz, Blata, Mladějov, Lucie Konečná, Centrum dopravního výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Bednář

drobná oprava pro autora...srnčí říje je od 15.7. - 15.8. .....trošku si něco nastudovat než krmit lidi hloupostmi

Čtvrtek, 28. července 2022, 13:16Odpovědět

Srnec skočil přímo pod kola motorky. Řidiče s těžkým zraněním transportoval vrtulník  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.