Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V areálu nemocnice v Rychnově nad Kněžnou začala demolice. Čeká ji modernizace

Oblastní nemocnici v Rychnově nad Kněžnou čeká rozsáhlá modernizace. Ta začala tento týden demolicí staré skladovací budovy. Ta v minulosti fungovala jako nemocniční lékárna. V budoucnu na její ploše vznikne parkoviště.

„Demolice se koná za plného provozu a nikterak chod rychnovské nemocnice neomezí,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek Pavel Bulíček (Piráti).  

Demolice staré budovy u parkoviště je prvním bodem připravované modernizace a rekonstrukce tří podlaží v současném pavilonu. V něm sídlí dětské oddělení, interna, gynekologie a porodnice. Během prací bude na ploše po zdemolovaném domu stát stavební technika. Nakonec se promění na parkoviště pro osobní automobily.  

Bouraná budova má zastavěnou plochu o rozměrech zhruba 700 metrů čtverečních. Dvoupatrová stavba je vyztužená železobetonovým skeletem. Během následujících dvou měsíců se bude rozebírat po částech. Demolici provádí společnost PB SCOM, které Královéhradecký kraj zaplatí 2,3 milionu korun.  

Modernizace nemocnice bude mít dvě části  

Modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou je rozdělena na dvě části. První spočívá v rekonstrukci tří zmiňovaných pater současného pavilonu. Druhá část je o stavbě nové pětipodlažní budovy urgentního příjmu. V ní bude zákrokový sál, interna se speciální vyšetřovnou nebo lůžka intenzivní péče.  

„Nový pavilon umožní poskytovat akutní péči na jednom místě. Velice dobře půjde také oddělit pacienty potřebující akutní péči od těch, kteří přichází na plánovaný nebo ambulantní zákrok,“ řekl před časem novinářům radní Zdeněk Fink (HDK).  

Kromě samotných budov se revitalizace dočká i okolí pavilonu. Nová bude zeleň, inženýrské sítě i infrastruktura. Na místě demolované budovy vznikne zmiňované parkoviště.  

„Díky této investici zajistíme zdravotní obslužnost nejen pro průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny, ale také se sníží zatížení Fakultní nemocnice Hradec Králové, kam velká část obyvatel Rychnovska za zdravotní péčí dosud jezdí,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS) na webu kraje.  

S financováním modernizace pomůže stát 

Od 28. dubna běží termín pro podání nabídek do veřejné soutěže na stavbu nové budovy i rekonstrukci stávajícího pavilonu. Královéhradecký kraj předpokládá, že za modernizaci zaplatí zhruba 757 milionů korun. Jednou z podmínek výběrového řízení je maximální cena, ta nesmí přesáhnout částku 815 milionů korun.  

S financováním Královéhradeckému kraji pomůže stát. Peníze na modernizaci nemocnice přislíbil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) osobně. A to během únorové návštěvy v Královéhradeckém kraji. Hejtmanství počítá s tím, že stát nakonec poskytne 300 milionů korun.   

„Stavební práce chceme odstartovat ještě v letošním roce a trvat by měly dva roky od zahájení stavby. Hotová nemocnice by měla pacientům a veškerému personálu začít sloužit počátkem roku 2025,“ uvedl náměstek Bulíček. 

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Rychnov nad Kněžnou, nemocnice, rekonstrukce, finance, peníze, stát, modernizace, stavba, pavilon, Královéhradecký kraj, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana, Ivan Bartoš, Martin Červíček, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu nemocnice v Rychnově nad Kněžnou začala demolice. Čeká ji modernizace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.