Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022 usiluje 19 staveb. Titul může získat Dobrošov

Domov pro seniory v Opočně, autobusový terminál v Nové Pace, oprava mostu v Libuni nebo rekonstrukce železniční stanice v Jaroměři. Tyto a dalších 15 projektů v současné době usiluje o prestižní titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022. Úplného vítěze vybere odborná porota na přelomu podzimu a zimy.

„Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a projektováním v Královéhradeckém kraji,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti).  

Na seznamu projektů je několik druhů staveb. O titul se uchází například nová budova základní školy v Černíkovicích nebo nová sportovní hala na Pouchově v Hradci Králové. To samé platí i o Odlehčovací službě Honkova, rekonstrukci silničního mostu v Rudníku nebo terminálu hromadné dopravy v Nové Pace.  

U posledně zmiňovaného došlo k přebudování celého prostranství. Autobusové nádraží má nově pět zastřešených nástupišť, sociální zázemí a odbavovací halu. Kolem areálu vzniklo 80 parkovacích míst. Jeho stavba vyšla na 65 milionů korun. „Většinu nákladů pokryla dotace z Evropské unie. Šlo o 48,5 milionu,“ uvedl při otevírání terminálu starosta Nové Paky Josef Cogan (Sportovci pro Novou Paku). 

Investorem pětice staveb je hradecký kraj 

Do výběru 19 adeptů na titul se dostalo i pět staveb, jejich investorem byl Královéhradecký kraj. Ten však paradoxně žádné své projekty nepřihlásil. Udělali to samotní projektanti nebo stavitelé. „Je to pro nás ale potvrzení, že tyto projekty splňují požadavky na funkčnost a odpovídají architektonickým trendům, aby se mohly ucházet o body u nezávislé odborné poroty,“ uvedl náměstek Bulíček.  

Jednou ze zmiňovaných staveb je nový domov pro seniory v areálu bývalé nemocnice v Opočně. Do něj se vejde až 47 klientů, kteří potřebují celodenní péči. Minimálně polovina slouží pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. 

Další krajskou stavbou bojující o titul roku je i pevnost Dobrošov. Odborná porota bude hodnotit tříletou rekonstrukci, kterou areál prošel. Nové je návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí. Úpravy se dočkala i část podzemní tvrze.  

Mezi dalšími je obchvat Domašína za 116 milionů korun, výjezdová stanice záchranářů v Temném Dole v Krkonoších a také vrátnice s lékárnou Oblastní nemocnice Jičín.  

„V našem regionu vznikají hodnotné stavby, které odpovídají modernímu stavitelství. Dokazuje to každý ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje. I letos přihlášené stavby zasluhují pozornost nejen odborné poroty, ale také veřejnosti,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Poslední titul získala knihovna v Rychnově nad Kněžnou  

Stavbou roku Královéhradeckého kraje 2021 se stala proměna bývalého rychnovského kina na novou knihovnu. Odborná porota ji vybírala ze 16 přihlášených projektů.  

Radnice nechala staré kino předělat na přelomu let 2018 a 2019. Dispozičně se stavba změnila jen nepatrně. Díky členitosti stavby bylo možné knihovnu rozdělit do čtyř základních částí. První část je věnovaná dospělákům, druhá dětem. Ve třetí je multifunkční sál. V dalším pak zázemí knihovny.   

Stavby z Královéhradeckého kraje se často prosazují v celostátním měřítku. Rekonstrukce Galerie moderního umění v Hradci Králové získala v roce 2017 titul Stavba roku ČR. V roce 2016 získala stejný titul rekonstrukce hospitálu Kuks, v roce 2015 ho obdržel Komenského most v Jaroměři a v roce 2014 kabinová lanovka na Sněžku.  

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky stavba, roku, Královéhradecký, kraj, Dobrošov, terminál, hala, anketa, prestižní, cena, projekt, rekosntrukce, Královéhradecký kraj, Stavba roku, porota, rekonstrukce, Nová Paka, Jaroměř, Opočno, Pavel Bulíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022 usiluje 19 staveb. Titul může získat Dobrošov  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.