Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přírodní koupání v hradeckém kraji? Méně známé rybníky i zatopené lomy

Teploty posledních dní se pohybují kolem tropické třicítky a začínají letní prázdniny. Ideální kombinace, která vyláká na koupaliště v kraji několik tisíc lidí. Řadu lidí přeplněné plovárny odrazují a nejsou jim příjemné. A právě jim přinášíme několik tipů na netradiční přírodní koupání v Královéhradeckém kraji.

Historické koupaliště Dachova u Hořic  

Na tomto místě se doslova zastavil čas. Návštěvníci budou mít pocit, jako by se vrátili do roku 1925, kdy se plovárna Dachova otevřela. Osm tisíc metrů čtverečních velký bazén s pískovcovým dnem vznikl na místě původního rybníku.  

Před dvěma lety prošel areál koupaliště rozsáhlou rekonstrukcí, která mu vtiskla podobu ze 30. let minulého století. Kompletně opravená je například historická budova s převlékárnami. Nová je ale i kolárna, venkovní prostory a samotný vstup do areálu. 

FOTO: Po rekonstrukci se otevírá koupaliště Dachova u Hořic.Vypadá opět jako ve 30. letech

I kvůli pandemii si podařilo dokončit rekonstrukci koupaliště a Slunných lázní Dachova u Hořic. Svým stylem patří koupaliště k jednomu z mála svého druhu v České republice. Opravit se například stihlo historickou budovu s převlékárnami.

Přírodní nádrž Štít u Chlumce nad Cidlinou  

Za netradičním koupáním v Královéhradeckém kraji mohou plavci i mezi obce Pamětník a Štít u Chlumce nad Cidlinou. Tam se nachází sedm hektarů velká vodní plocha. Tu tvoří tři na sebe navazující jezera s písčitým dnem. Ty navazují na borový les v těsné blízkosti, který poskytne dostatek soukromí. 

Během léta je zde možné zapůjčit si lodičku nebo windsurf. Kromě klasických pláží je tu i nudistická pláž Dolní Flajšar. Ta je oddělena a nachází se na východní straně jezera. V letních měsících je třeba dávat si pozor na rybáře, kteří místo také rádi vyhledávají.  

Labská přehrada ve Špindlerově Mlýně  

Labská přehrada ve Špindlerově Mlýně byla vybudována jako ochrana před povodněmi. Ovšem koupání v ní zakázané není. Toto místo je však určeno především lidem, kterým nevadí studená horská voda. Zároveň je třeba se obejít bez jakéhokoli zázemí a upravených pláží.  

Během letní sezony je možné vyzkoušet například zorbing. Pod přehradou se občas konají závody ve slalomu, sjezdu a raftingu. I zde mohou plavci narazit na rybáře. Není jich však tolik. Rybolov je zde povolen pouze Lesní správou Špindlerův Mlýn.  

Co máte raději?

Celkem hlasovalo101 čtenářů

Romantické rybníky v Podtroseckém údolí 

Věžák, Nebák, Vidlák, Krčák, Hrůdka, Rokytnický, Dolský a Podsemín. To je osm rybníků, na které lze narazit v takzvaném Podtroseckém údolí. Ačkoliv nejsou primárně určené ke koupání, v letních měsících vytoužené osvěžení poskytnout umí.  

Pravděpodobně nejideálnějším rybníkem k letním radovánkám má být Věžický rybník. Údajně má nejteplejší vodu. Nejlepším vstupem do vody je louka u hráze. Tu lidé najdou nedaleko parkoviště.  

Retropark Sejfy Mladé Buky 

Méně tradičním koupáním může být i to v lesní plovárně Sejfy asi kilometr od Mladých Buků. Koupaliště vzniklo už v roce 1932. Samotné koupání je zde rozděleno na umělé v bazénu a přírodní v rybníku.  

V areálu je možné se i ubytovat. Kromě koupání je k dispozici i slunná stráň, lehátka, lavičky, dětské hřiště nebo půjčovna sportovního vybavení. Od roku 2006 je v areálu i multifunkční budova.  

Nejkrásnější přírodní koupání v kraji je přísně zakázáno  

Rádi bychom do našeho přehledu přírodního koupání zařadili i zatopenou pískovnu Adršpachu. Za nás se jedná o jedno z nejhezčích míst v kraji. Kvůli silným proudům je tam ale koupání přísně zakázáno. Jezírko z průzračně čistou vodou vzniklo zatopením bývalého pískovcového lomu.  

Po březích vede alespoň prohlídkový okruh, který je dlouhý kolem 1,5 kilometru. I se zastávkami na jednotlivých vyhlídkách jde projít za zhruba 40 minut.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels | Pixabay | Zdroj Kudy z nudy

Štítky koupání, přírodní, voda, léto, volný, čas, písák, rybník, jezero, vodní, radovánky, Královéhradecký, kraj, koupaliště, Královéhradecký kraj, přehrada, Špindlerův Mlýn, Chlumec nad Cidlinou, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adam Vacek

Toto je opravdu kvalitní žurnalistika, pane Roubíčku! Například pískovny Štít u Chlumce nad Cidlinou nemají 7 hektarů, ale 100... trošku rozdíl. Lodičku ani windsurf si zde opravdu nepůjčíte. Naopak provozovat vodní sporty je zde zakázáno. Nevím, co je klasická pláž a jestli ji zde najdeme nebo ne, ale určitě tu není nuda pláž Dolní Flajšar. To je totiž již 10 let vyschlý rybník, který se nachází vedle pískoven. Z Vaší novinářské práce je mi nevolno.

Pondělí, 11. července 2022, 14:22Odpovědět

Přírodní koupání v hradeckém kraji? Méně známé rybníky i zatopené lomy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.