Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Královéhradecký kraj má svou vesnici roku 2022. Nejlépe z ankety vyšel Žďár nad Metují

I během letošního roku hejtmanství vybralo Vesnici roku v Královéhradeckém kraji. Odborná porota, která navštívila celkem 13 obcí, vybrala Žďár nad Metují. Slavnostní předání všech ocenění se uskuteční 20. srpna ve vítězném Žďáru nad Metují.

Obec Žďár nad Metují 668 obyvatel průměrného věku 41 let. Historie obce začíná ve 13. století, kdy obec osidlovali benediktýni, avšak první písemná zmínka o obci pochází z roku 1406. 

„Obec dokázala zajímavou formou představit všechny hodnocené oblasti soutěže, jako je důraz na koncepční rozvoj, financování obce, spolkový a společenský život, podpora volnočasových aktivit, podnikání nebo péče o stavební fond, veřejnou zeleň a krajinu,“ vysvětloval v tiskové zprávě hodnocení poroty mluvčí kraje Dan Lechmann

Žďár nad Metují bude Královéhradecký kraj reprezentovat v celostátním kole. Jeho výsledky pořadatelé oznámí na tradičním jarmarku venkova v Luhačovicích v polovině září. Kromě toho má obec nárok na finanční odměnu ve výši jednoho milionu korun.  

„Nejraději bychom za to nakoupili prasata, pivo a pořádně to oslavili,“ vtipkoval po telefonu s redakcí starosta Žďáru nad Metují Pavel Šubíř. Obec má v současné době rozestavěné interiéry hasičské zbrojnice a zemědělskou expozici. Peníze tak pravděpodobně padnou na zaplacení vícenákladů spojených se současnou ekonomickou situací a inflací. „Tady jde o tu prestiž. Ta dalece přesahuje částku jednoho milionu korun,“ uvedl starosta.  

Úplným vítězem krajské ankety je sice Žďár nad Metují, porota však udělala i několik dalších ocenění. Na druhém místě jsou Dobřany na Rychnovsku a na třetím Havlovice na Trutnovsku. Činnost mládeže porota ocenila v Ohnišově, péči o zeleň v Pohoří a spolupráci se zemědělci ve Stračově. 

„Tato soutěž upozorňuje veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců,“ uvedl ve své zprávě hejtman Martin Červíček (ODS). 

Nejlepším městem pro podnikání je v Královéhradeckém kraji Nová Paka

Nejlepším městem pro podnikání je v Královéhradeckém kraji Nová Paka na Jičínsku. Město zvítězilo ve 14. ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys 2021. Loni se Nová Paka umístila na druhém místě, v minulosti srovnání několikrát vyhrála....

Vesnice roku Královéhradeckého kraje se vyhlašuje od roku 1995 

Mezi prvními obcemi v krajské anketě byla v roce 1995 oceněna obec Dolní Radechová. Od té doby hejtmanství vesnici roku vybírá pravidelně. Výjimkou jsou poslední dva roky, kdy anketu pozastavila pandemie. Hodnotí se společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond, celkový obraz vesnice nebo občanská vybavenost.  

Každoročně se mohou přihlásit obce, města a městyse, které mají do 7,5 tisíc obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce. Letos se těchto obcí přihlásilo 13. Členové poroty navštívili všechny osobně.  

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Žďár nad Metují, Královéhradecký, kraj, vesnice, roku, 2022, hodnocení, život, anketa, ČR, odměna, prestiž, tradice, Královéhradecký kraj, Vesnice roku, Martin Červíček, ODS, Luhačovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj má svou vesnici roku 2022. Nejlépe z ankety vyšel Žďár nad Metují  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.