Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín hledá nového provozovatele Valdštejnské lodžie. Brzy se rozšíří o nové prostory

Vedení Jičína hledá nové provozovatele Valdštejnské lodžie. A to i přesto, že v současnosti provozovatelé má. Vypsání soutěže je nutné kvůli rozšiřování památkového areálu. Novinkou bude víceúčelový sál a stálá expozice. Valdštejnská lodžie je v majetku města.

Se současným provozovatelem má město uzavřenou smlouvu o zajištění provozu. „Každoročně město poskytuje provozovateli dotaci ve výši zhruba 1,15 milionu korun. Jičín také do lodžie investuje vysoké částky, které zlepšily dispozice areálu, a tak se zde dají pořádat rozsáhlé kulturní akce, svatební obřady a podobně,“ uvedl na webu města mluvčí radnice Jan Jireš.  

V současné době Valdštejnská lodžie nabízí například kavárnu, lektorskou místnost nebo sociální zázemí. Po rekonstrukci tam vznikne nový společenský sál s kompletním zázemím.  

„Náklady na provoz Lodžie budou proto ještě vyšší. Představitelé města Jičína tudíž zjišťovali, jak jsou organizovány podobné památky. Zajistili také právní posudek od advokátní kanceláře z Pardubic, která má bohaté zkušenosti s veřejnou správou. Vypsání veřejné zakázky na provozovatele se ukázalo jako jediné řešení,“ obhajuje vypsání zakázky Jireš.  

Podle radnice má jít o smlouvu na šest let, která vejde v platnost na začátku roku 2023. Nový provozovatel dostane na chod lodžie 2,2 milionu korun ročně.  

Lodžie byla postavena v 17. století   

Valdštejnská lodžie stojí na okraji města Jičín, kousek od Valdic. O její stavbě rozhodl Albrecht z Valdštejna už v 17. století. Šlo o jeho nové příměstské dílo. Už návrh nápadně připomínal pražskou Valdštejnskou zahradu, která se stavěla ve stejný čas. Na samotné stavbě se mělo podílet hned několik architektů. Z písemných dokumentů, které se povedlo dochovat, jsou potvrzeni minimálně tři.   

Stavba měla být součástí takzvané osy barokní krajiny. Ta měla spojovat hrad Veliš, město Jičín a klášter ve Valdicích. V plánu bylo tyto stavby propojit dlouhou čtyřřadou lipovou alejí. Vysázená však byla pouze mezi Jičínem a lodžií. Ve městě byla zachována dodnes.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jičín

Štítky Valdštejnská, lodžie, provozovatel, řízení, výběrové, Jičín, rozšíření, kultura, Valdštejnská lodžie, Albrecht z Valdštejna, Valdice, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín hledá nového provozovatele Valdštejnské lodžie. Brzy se rozšíří o nové prostory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.