Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Díky zamítnuté dotaci by se dalo na fotbalovém stadionu ušetřit. Jeho cena však stále stoupá

Do komplikované situace se dostal Hradec Králové ve chvíli, kdy Národní sportovní agentura odmítla udělit dotaci ve výši 300 milionů korun na stavbu nového stadionu v Malšovicích. Někteří členové zastupitelstva nyní tvrdí, že by šlo na stadionu ušetřit. Už například není třeba, aby město dodrželo multifunkčnost. To byla jedna z podmínek získání dotace. Cena však nové fotbalové arény naopak stále stoupá.

Hradeckou radnici čeká vyjednávání s trojící firem, která staví fotbalový stadion v Malšovicích. Dodavatelé navrhují upravení smlouvy a zvýšení nákladů o 12 procent. Další peníze navíc je třeba vynaložit na věci, se kterými se nepočítalo. Jen zavedení internetu vyjde na dalších 3,6 milionu korun.   

„Doplnění prvku Wi-Fi vzniklo dodatečně. V zadávací dokumentaci jsou totiž místnosti, které mají být vybavené bezdrátovým internetem. Další místnosti pak přidal zhotovitel. Jedná se o ubytování pro sportovce, kde se původně s internetem nepočítalo,“ obhajoval na zastupitelstvu další náklady zástupce významné poradenské společnosti Arcadis Pavel Obermajer

Řadě zastupitelům se nelíbí, že město nemá přehled o dalších nákladech. Náměstek primátora Jiří Bláha (ODS) proto dostal za úkol zpracovat alespoň hrubý odhad, který má předložit na příštím jednání zastupitelstva. „Už teď je na tyhle věci pozdě. Chápu, že to nejde zpracovat přesně, ale alespoň hrubý přehled bychom rozhodně měli mít,“ uvedl na jednání zastupitel Martin Hanousek (Zelení).  

Náměstek Bláha zároveň přiznal, že s dalšími náklady město počítat musí. Půjde především o vybavení stadionu nábytkem nebo případnou demolici východní tribuny.  

Bez dotace můžeme za stadion ušetřit, zaznělo z opozice  

V těchto dnech už je jasné, že Hradec Králové dotaci na nový stadion nezíská. Podle zastupitele Martina Hanouska je to příležitost, jak na nové aréně ušetřit. „Podmínkami dotace nejsme nuceni, abychom museli nutně tlačit například na multifunkčnost,“ uvedl na jednání. Právě multifunkčnost byla jednou z hlavních podmínek dotačního programu. „Můžeme ušetřit na vybavení. Můžeme to celé postavit bez tělocvičny,“ dodal.  

To, že město neuspělo v žádosti o dotaci Hanousek svaloval na neschopnost zaměstnanců nastudovat dotační program. Proti tomu se vyhradila náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO), která má dotační tituly na starosti. „Celá situace byla složitá v tom, že byl program vypsán na konci roku. Tady šlo o to, že Národní sportovní agentura postupovala nestandardně,“ uvedla Štayrová na jednání zastupitelstva.  

Hradec Králové se před pár dny rozhodl, že kvůli nestandardnímu postupu vypsání dotačního programu bude Národní sportovní agenturu žalovat.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Struha | MMHK

Štítky stadion, dotace, finance, Internet, miliony, zastupitelstvo, opozice, ušetřit, fotbal, aréna, Malšovice, Hradec Králové, jednání, Martin Hanousek, Jiří Bláha, Monika Štayrová, Arcadis, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evžen Zvolánek

A ten zasranej Hanousek bude škodit a bude!

Pondělí, 6. června 2022, 08:37Odpovědět

Díky zamítnuté dotaci by se dalo na fotbalovém stadionu ušetřit. Jeho cena však stále stoupá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.