Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Centrum Aldis v Hradci Králové bude patři městu. Zastupitelstvo nákup schválilo

Zastupitelé Hradce Králové schválili záměr koupit od odborů 51,5 procenta akcií kongresového centra Aldis. Město by se tak stalo jediným vlastníkem Aldisu. Odborovému svazu Kovo a Odborovému svazu státních orgánů a organizací by město mělo zaplatit 26,36 milionu korun. Smlouvu o převodu akcií by zastupitelé měli schvalovat 21. června. Pro koupi akcií hlasovalo 30 z 31 přítomných zastupitelů.

Centrum Aldis, které bylo otevřeno v roce 1993, je největším zařízením svého druhu v Královéhradeckém kraji a pořádá i akce celostátního významu. Disponuje jedním z největších sálů v zemi s kapacitou až 1,5 tisíce míst, celková kapacita objektu přesahuje 2,5 tisíce lidí.

Zastupitelé v diskusi uváděli, že město by mělo získat nad Aldisem plnou kontrolu. Poukazovali na to, že je důležitým kulturním centrem města. Pokud by město nabídku nevyužilo, mohly by odbory majoritní podíl v Aldisu prodat komukoliv. "Pokud bychom nad Aldisem ztratili kontrolu, mohl by jej případný investor nechat i zbourat," řekl náměstek primátora Pavel Marek (za ANO).

Podle místopředsedy Odborového svazu KOVO a předsedy dozorčí rady Aldisu Libora Dvořáka se odbory pro prodej rozhodly proto, že Aldis v současném stavu odborům nic nepřináší. "Ani v minulosti odbory z tohoto majetku žádné výnosy neměly," řekl Dvořák. Pro město jako jediného vlastníka také podle něj bude jednodušší řešit rozvoj Aldisu.

Město spolu s odboráři ještě počátkem roku řešilo, jak Aldis zbavit zhruba šestnáctimilionové ztráty za minulé tři roky, a tím společnost stabilizovat. Záměr, že ztrátu vlastníci vyrovnají dobrovolnými peněžními vklady do Aldisu se však nenaplnil, protože odboráři městu dali nabídku na odkup akcií Aldisu.

Peníze na nákup akcií město vezme v částce 16 milionů korun z výsledku hospodaření loňského roku a v částce deset milionů korun z rozpočtové kapitoly odboru majetku.

Před městem jako novým vlastníkem Aldisu bude podle Marka stát vyřešení problému vlastnictví pozemků pod budovou Aldisu a jeho parkovištěm. Pozemky o rozloze asi 10.000 metrů čtverečních vlastní stát a Aldis z nich platí nájem, letos to budou necelé tři milion korun. Současná cena pozemků může být pode Marka kolem 72 milionů korun. V minulých letech vedl Aldis se státem neúspěšný soudní spor o vlastnictví pozemků. Spory skončily uzavřením dohody o narovnání s tím, že Aldis státu za předchozí užívání pozemků zaplatil v letech 2019 a 2020 celkem 43 milionů korun.

V roce 2021 měl Aldis výnosy 28,2 milionu korun a kvůli covidovým omezením vykázal ztrátu 5,2 milionu korun. "Významnou část výnosů společnosti tvořily v letech 2020 a 2021 státní podpory z programů antivirus. V posledním předcovidovém roce 2019 tržby Aldisu byly přes 41 milionů korun," řekl ředitel Aldisu Tomáš Faltus.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hkregion.cz

Štítky ČR, správa, služby, reality, firmy, Aldis, Hradec Králové, akcie, odbory, Pavel Marek, pozemek, Libor Dvořák, Královéhradecký kraj, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Aldis v Hradci Králové bude patři městu. Zastupitelstvo nákup schválilo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.