Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce zámku Humprecht je v polovině. Zatím vyšla na 20 milionů

Rekonstrukce zámku Humprecht u Sobotky na Jičínsku je v polovině, dosud stála zhruba 20 milionů korun. Celkové náklady, včetně vybavení, jsou 47 milionů korun. Zámek je národní kulturní památkou, v majetku města je od 30. let minulého století. Zhruba 90 procent nákladů pokryje evropská dotace z IROP.

"Po rekonstrukci se zámek přiblíží vzhledu, který měl ve 20. letech minulého století," řekl starosta Sobotky Lubor Jenček (za TOP 09). Před pandemií zámek ročně navštívilo kolem 30.000 lidí. Město si od rekonstrukce slibuje, že návštěvnost ještě vzroste.

Rekonstrukce začala loni v dubnu. Stavební část, která vyjde asi na 40 milionů korun, by měla být hotová v červnu 2023, konec celého projektu je naplánován na prosinec 2023. Část zámku se otevře již na letošní letní prázdniny. Zámek jako celek by měl přivítat první návštěvníky v lednu 2024. "Na letošní červenec a srpen plánujeme zpřístupnit přízemí. Probíhaly tam především restaurátorské práce. Na konci června bychom měli mít expozici v přízemí připravenou," řekl Jenček.

Expozice v přízemí bude souviset s původním účelem Humprechtu, a to loveckého zámku. "Návštěvníci uvidí nově zrekonstruované místnosti v přízemí zámku, expozice bude pozměněna. Instalace bude obohacena o další předměty, většinou obrazy," řekla kastelánka Dagmar Faměrová.

Rekonstrukce zámku začala shora, věž je z větší části opravena. Podlaha ve věži prošla náročným procesem, aby byla zajištěna požadovaná statická nosnost a bezpečnost. Při výměně nosníků pomáhal vrtulník. "Po odstranění lešení z vnější části věže je již vidět opravená fasáda. Věž bych označil za téměř hotovou. Uvnitř na krovu probíhají ještě tesařské úpravy. Krov věže bude po rekonstrukci nově zpřístupněn a stane se tak zajímavou součástí expozice," řekl Jenček.

Hrad Kost po opravě vstoupil do hlavní sezony. Věří v násobně vyšší návštěvnost

Gotický hrad Kost na Jičínsku o víkendu po rozsáhlé dvouleté rekonstrukci vstoupil do hlavní návštěvnické sezony. Správci hradu věří, že letošní návštěvnost proti loňské násobně vzroste na úroveň kolem 80 tisíc lidí, obvyklou v minulosti. Loni...

Pod lešením je stále spodní část zámku. Stavbaři mají v plánu opravit vnější omítky, provést revizi ochozu a položit elektroinstalaci pro venkovní osvětlení. Kompletní rekonstrukce čeká také točité spirálové schodiště. Mezi vážné komplikace se podle zástupců radnice zařadila nejvýznamnější místnost zámku, Akustický sál v prvním patře objektu. Při plánované kontrole stavu malby na stropě bylo zjištěno prověšení omítkového souvrství s malbou.

"Toto bude řešeno restaurátorem v těchto týdnech. Druhou velkou komplikací je skutečný stav prvního stupně měděné falcované krytiny, kterou bude nutné nakonec vyměnit zcela a bude nutné se s touto skutečností mimo jiné popasovat i finančně," řekl Jenček.

Zámek vystavěl ve stylu raného baroka s prvky pozdní renesance a manýrismu italský architekt Carlo Lurago v letech 1666 až 1668 jako letní a lovecké sídlo pro hraběte Humprechta Jana Czernina z Chudenic. V roce 1678 zámek vyhořel. Během dvou let byl opraven, zvýšen o jedno poschodí a od roku 1680 má téměř stejnou podobu. V prvním patře je 16 metrů vysoký hodovní sál s výraznou akustikou a ve druhém patře vyhlídkový ochoz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto humprecht.cz

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Humprecht, zámek, rekonstrukce, okres Jičín, TOP 09, Carlo Lurago

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce zámku Humprecht je v polovině. Zatím vyšla na 20 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.