Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letní tábory v hradeckém kraji zřejmě podraží. Už nyní jsou z většiny obsazené

Letní dětské pobytové tábory v Královéhradeckém kraji jsou z většiny obsazené, zbývají poslední volná místa, volněji mají dražší pobyty. Zájem o letní tábory je rovnoměrně rozložený do obou prázdninových měsíců a je srovnatelný s minulými roky. Někteří provozovatelé kvůli růstu cen potravin a energií zvažují zdražení pobytů řádově o několik procent. Každé léto se v kraji konají stovky letních táborů, jejich počet se výrazně nemění.

V nabídce jsou tradiční tábory věnované přírodě a péči o zvířata, turistické pobyty i třeba tábory nabízející výuku cizích jazyků. "Zájem o různé zaměření táborů je rovnoměrně rozložený, nepozoruji, že by tu byl nějaký nový trend. Většina táborů má zaměření, jak se chovat v přírodě. Nepozoruji, že by současná situace na Ukrajině změnila zaměření táborů, například, že by stoupl zájem o tábory přežití," řekl Jan Navrátil z Rady dětí a mládeže Královéhradeckého kraje, která sdružuje 15 organizací provozujících v regionu desítky letních pobytových dětských táborů.

Řada organizací v regionu podle něj nyní zvažuje, jestli zachová půl roku starou cenu a zkusí se do ní vejít, nebo se s rodiči domluví na příplatku. "V tuto chvíli nikdo pořádně neví, jak to vyjde. Každý organizátor, když počítá cenu tábora, počítá i s rezervou. Očekával bych nárůst cen hlavně u táborů, které jsou chatkové, kde je vyšší spotřeba energií," řekl Navrátil.

Ceny za týden pobytu se v kraji zatím nejčastěji pohybují od dvou do tří tisíc korun. Záleží na tom, zda tábor pořádá agentura platící zaměstnance, platí za pronájem pozemku, nebo organizace, v nichž pracují dobrovolníci. Cena odráží také zázemí a ubytování. Nejdražší týdenní tábory v kraji stojí okolo pěti tisíc korun a podle Navrátila jde o ceny ještě před letošním zdražením, které zřejmě přijde. "Nervozita kolem cen roste. Tábory vypisujeme v zimě a inflace je poměrně razantní. Zdražení lze očekávat o jednotky procent," řekl Navrátil.

V posledních letech v kraji roste zájem o příměstské letní tábory, na kterých děti nenocují. Rodiče během letních prázdnin často oba typy táborů, pobytové a příměstské, kombinují.

Například královéhradecký Dům dětí a mládeže (DDM) organizuje v létě tři pobytové a čtyři příměstské tábory, zbývají poslední volná místa. "Zájem je srovnatelný s předchozími roky. Jen ten nástup byl pozvolnější, rodiče váhali. My jsme už zdražili, ale maximálně o pět procent," řekl ředitel hradeckého DDM Vojtěch Horák.

Po zdražení se ceny táborů hradeckého DDM za týdenní pobyt pohybují okolo 5,5 tisíc korun a týden na příměstském táboře vyjde na 1750 korun.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, rekreace, děti, Královéhradecký, dětský tábor, Královéhradecký kraj, Jan Navrátil, Dům dětí a mládeže, Ukrajina, Vojtěch Horák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní tábory v hradeckém kraji zřejmě podraží. Už nyní jsou z většiny obsazené  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.