Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Vrchlabí mají sdílená kola. V Královéhradeckém kraji jde o čtvrté město s touto službou

Lidé ve dvanáctitisícovém Vrchlabí na Trutnovsku mohou od začátku týdne využívat sdílená jízdní kola. Na 12 místech si mohou půjčit 40 bicyklů. V Královéhradeckém kraji se Vrchlabí stalo po Hradci Králové, Rychnovsku a Dvoře Králové nad Labem čtvrtým místem, kde si lze přímo na ulici vypůjčit jízdní kolo. Kola si lidé půjčují prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu.

Zavedení sdílených kol ve Vrchlabí inicioval a finančně podpořil nadační fond automobilky Škody Auto, která má v krkonošském Vrchlabí závod na výrobu převodovek. Sdílená kola již automobilka prostřednictvím nadačního fondu zavedla v lokalitách svých závodů v Mladé Boleslavi v roce 2019 a loni na Rychnovsku. Díky podpoře fondu je prvních 15 minut jízdy na půjčeném kole zdarma, každých dalších 30 minut stojí 16 korun.

"Cílem je prosazovat alternativní a ekologické způsoby cestování, omezit provoz na silnicích a zpříjemnit cesty do práce i ve volném čase místním obyvatelům," uvedla automobilka. Sdílená kola budou ve Vrchlabí zatím na zkušební dobu půl roku do konce října. Pokud o ně bude mezi Vrchlabskými zájem, na jaře roku 2023 se kola do města po zimní přestávce opět vrátí.

Službu sdílených kol ve Vrchlabí zajišťuje společnost nextbike Czech Republic, která kola k půjčení provozuje v řadě měst v Česku včetně Hradce Králové, Dvora Králové a lokality Rychnova nad Kněžnou, Kvasin a Solnice. Vrchlabská radnice pomohla s organizací a například poskytla a připravila místa pro stojany na sdílená kola.

Ve Dvoře Králové nextbike Czech Republic nabízí sdílená kola s podporou radnice od začátku května. Do konce června bude služba ve zkušebním režimu. Následně radnice vše vyhodnotí a rozhodne, zda bude sdílená kola dál podporovat. "Věřím, že sdílená kola budou ve městě využívána, pokud ne, projekt ukončíme," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO). Město za první dva měsíce půjčování kol zaplatí 100 tisíc korun bez DPH. Prvních 15 minut jízdy je ve Dvoře Králové díky dotaci od města zdarma. Dalších 45 minut stojí 18 korun a pak je za 18 korun každých dalších 30 minut.

V Hradci Králové je půjčování kol zatím bez dotace, každých 30 minut výpůjčky stojí 24 korun. Hradecká radnice se však snaží tuto službu v první čtvrthodině zdarma zavést. V březnu vypsala výběrové řízení na provozovatele služby sdílených kol s tím, že první čtvrthodinu půjčení bude dotovat. Do tendru se však nikdo nepřihlásil. Město proto řízení vypsalo znovu se zvýšenou dotací na poskytnutí kola zdarma v první čtvrthodině z deseti na 16 korun. Do projektu chce město vložit až dva miliony korun za rok provozu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Písek

Štítky ČR, správa, služby, doprava, Vrchlabí, Královéhradecký, jízdní kolo, Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, okres Rychnov nad Kněžnou, automobilka, okres Trutnov, radnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vrchlabí mají sdílená kola. V Královéhradeckém kraji jde o čtvrté město s touto službou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.