Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Muž na policii přišel nahlásit svou novou zbraň. Byl pod parou, nadýchal 3,5 promile

Hodně netradiční případ za sebou mají policisté z odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál v Hradci Králové. Svoji novou plynovou zbraň přišel ohlásit třiatřicetiletý muž. Na tom by nebylo nic zvláštního. Muž však přišel pod parou. Provedená dechová zkouška zjistila 3,4 promile alkoholu v dechu.

Na začátku dubna letošního roku si muž koupil plynovou pistoli. Ta spadá do kategorie C-I. K její koupi není potřeba zbrojní průkaz. Její nový majitel má však povinnost oznámit nákup do deseti pracovních dnů na policii. To tento muž neudělal.  

I proto ho policie vyzvala, aby tak učinil. „Na první smluvený termín se muž nedostavil a na druhý přišel pod parou,“ uvedla na policejním webu mluvčí Šárka Pižlová

Ačkoliv se zbraní nikoho neohrožoval, zákon porušil. I proto mu byla zbraň zadržena a ve správním řízení mu hrozí pokuta do výše 30 tisíc korun. Zákon o zbraních a střelivu totiž jasně udává, že držitel zbraně s ní nesmí manipulovat, pokud je pod vlivem alkoholu. A to platí i pro takzvané plynovky, na které zákon v mnoha ohledech nahlíží jako na ostré zbraně.  

„I druhý jeho prohřešek (neohlášení nabití zbraně) jsme postoupili správnímu orgánu k projednání, za což mu taktéž hrozí pokuta až 30 tisíc korun,“ uvedla Pižlová. Nákup nové zbraně ho tak může vyjít pěkně draho. Pokud bude muset zaplatit plné výše pokut, bude lehčí o 60 tisíc korun.  

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto gmsjs90 | Pixabay

Štítky policie, krimi, Hradec Králové, zbraň, alkohol, plynovka, C-1, oznámení, promile, pára

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jose Escobara

Nevím , ale myslel jsem ,že specielně novinář by měl umět spisovný český jazyk. Přestupek je neohlášeni toho že koupil (NABYL) zbraň. Když už tomu nerozumím tak si to nejdříve zjistím. Pak se divíte, že novináři jsou za blbce.

Sobota, 21. května 2022, 11:45Odpovědět

Jan Suja

I druhý jeho prohřešek (neohlášení nabití zbraně) jsme postoupili správnímu orgánu k projednání...To jsem nevěděl, že nabíjení zbraní může být trestné!

Pátek, 20. května 2022, 13:31Odpovědět

Muž na policii přišel nahlásit svou novou zbraň. Byl pod parou, nadýchal 3,5 promile  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.