Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bazén je nejlepší napouštět přes noc. Ušetříte tím komplikace sousedům, tvrdí vodohospodáři

S teplým počasím startuje sezona koupání. Stále více lidí má na zahradě vlastní bazén, který chtějí napustit. Pokud však majitel nemá vlastní zdroj vody, může sousedům způsobit velké komplikace. Klasické vodní přípojky totiž nejsou dimenzované na tak velký odběr vody najednou. Jak správně napustit bazén?

„Určitě je dobré napouštění rozdělit do více dní. Ukvapené napouštění může způsobit potíže nejen zákazníkům, ale třeba i celé obci,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín (VOS) Richard Smutný. Podle jeho slov je nejideálnější bazén napouštět mimo špičku. Tedy přes noc, mezi 21:00 a 5:00. Vždy je také lepší volit všední den.  

Rychlým odběrem vody do bazénu se může stát, že voda v obci na čas úplně dojde. A to i přesto, že jsou na cestě od zdroje až k nemovitosti zpravidla dvě rezervní nádrže. „Většina malých vodojemů v obcích má kapacitu jen 100 – 200 m³, což pro běžný odběr všech domácností v místě plně stačí,“ vysvětluje Smutný. Ovšem voda do nich je doplňována postupně.  

Dobré je se domluvit se sousedem a nenapouštět ve stejný čas  

Pro představu lze uvést, že průměrná spotřeba běžné domácnosti je zhruba 400 litrů vody. V případě, že se přidá bazén, do kterého se vejde 200 tisíc litrů vody, je to padesátinásobně vyšší odběr. V tu chvíli může majitel bazénu připravit o vodu až desítky domácností. Opravdu velké komplikace mohou nastat ve chvíli, kdy se sousedé pustí do napouštění svých bazénů ve stejný moment.  

Před napouštěním velkých bazénů by měli lidé informovat vodárny. „Už jsme totiž například řešili, že byl v jedné obci najednou velký odběr vody. Zmobilizovali jsme pracovníky, protože se zdálo, že je někde na trase havárie a bylo třeba ji urychleně najít. Nakonec se po vytrasování odběru zjistilo, že se v obci napouštěl u zákazníka 60kubíkový bazén,“ vysvětluje ředitel VOS.  

Nejideálnější cestou pro napouštění bazénu je vodu si objednat. Během léta a suchých dnů se navíc může stát, že to bude jediná varianta. Nevýhodou je, že zákazník kromě ceny za vodu zaplatí i dopravu. Zároveň je omezený dostupností cisteren.  

Ohodnoť článek

Foto moerschy | Pixabay

Štítky bazén, voda, VOS, napouštění, léto, soused, vodohospodáři, přípojka, noc, rada, komplikace, sucho, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bazén je nejlepší napouštět přes noc. Ušetříte tím komplikace sousedům, tvrdí vodohospodáři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.