Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kempy v hradeckém kraji vyhlížejí dobrou sezonu. Zájem je hlavně o chatky

Zájem o letní dovolenou v kempech v Královéhradeckém kraji v těchto dnech stoupá, a to i přesto, že zvedly ceny, v průměru o pět až deset procent. Takzvaná pevná lůžka, místa v chatkách či bungalovech, jsou v některých kempech v regionu na letní sezonu už téměř vyprodaná. Kempy zvedly ceny za ubytování kvůli zdražení nákladů, zejména energií. Oslovené kempy letos investovaly do rozvoje méně než v předchozích letech.

"Před sezonou jsme investovali okolo dvou milionů korun, je to výrazně méně než v minulých letech. Postavili jsme nové občerstvení, upravujeme koupaliště. Koupaliště by mělo otevřít 1. června," řekl provozní kempu u Pecky na Jičínsku Jaroslav Hudec.

V tomto kempu, který zahájil sezonu před měsícem a půl, ceny za ubytování stouply v průměru o pět procent. "Výrazněji ale podraží stravování. Souvisí to s růstem cen energií, například každým dnem zdražují vstupní potraviny. Promítá se do toho také nedostatek kvalifikovaného personálu. Zdražování v restauracích se bude projevovat plošně během celé sezony," řekl Hudec.

Kemp u Pecky má kapacitu 148 pevných lůžek, nabízí místa pro 120 stanů a 80 karavanů. "Pevná lůžka jsou obsazena z 99 procent. Hodně rezervací máme také na stany a karavany, některé termíny jsou obsazené z více než 50 procent. Zájem je srovnatelný s loňskem, kdy jsme otevírali v posledním týdnu v květnu. Letní covidová sezona v letech 2021 a 2020 byla u nás rekordní," řekl Hudec.

Kemp s koupalištěm v Sobotce nad Jičínsku a také autokemp u přehradní nádrže Rozkoš u České Skalice na Náchodsku podražily zhruba o deset procent. Kapacita kempu v Sobotce je 90 pevných lůžek a zhruba 50 stanů.

"Zájem nás těší, rezervace se postupně plní. Pevná lůžka jsou obsazena zhruba z poloviny. Vypadá to, že sezona by mohla být lepší než ta loňská. Loni jsme přišli o jaro a podzim, tedy o školy, svatby a podobně," řekl spolumajitel kempu v Sobotce Milan Kynzl.

Zájem o dovolenou v kempech v uplynulých dvou letních sezonách vzrostl v důsledku omezených možností cestovat do zahraničí kvůli epidemii koronaviru. Některé kempy v kraji zaznamenaly dokonce rekordní návštěvnost, a to i přesto, že kvůli protiepidemickým restrikcím otevřely později.

Stříbrňák vstupuje do nové sezony. Kemp se stal oficiálním místem pro konání svateb

Kemp Stříbrný rybník v Hradci Králové zahajuje další letní sezonu. S novou sezonou přichází i celá řada novinek. Od vodního lyžování, přes pořádání staveb až po větší ubytovací kapacitu. Ani Stříbrňáku se však nevyhnulo zdražování energií. Proto...

"Rezervací na léto přibývá, obsazenost pevných lůžek je asi z 90 procent. Stanová plocha je tak velká, že s místem nemáme problém ani na vrcholu sezony," řekl Jan Šnajdr z firmy provozující autokemp u Rozkoše. Kapacita kempu je 3500 lidí denně, návštěvnost v posledních deseti letech se ale pohybuje mezi 1500 až 2000 osob. Ročně kemp odbaví na 20.000 ubytovaných. Pevných lůžek kemp nabízí 350.

"Rekordní z hlediska návštěvnosti byla pro nás covidová sezona v roce 2020, ale i loňská byla slušná. Rezervací chatek máme srovnatelné množství jako loni touto dobou, doufáme, že sezona vyjde," dodal Šnajdr.

Dobrý rok očekávají také v městském kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové. Kemp zvýšil ceny ubytování v průměru o deset procent. Novinkami budou možnost uspořádání svatby v kempu či nabídka kurzu vodního lyžování. Hradecký kemp v posledních letech prošel rozsáhlou modernizací.

V některých kempech v kraji stále zůstávají ukrajinští uprchlíci. Se začínající sezonou se ale přemisťují jinam. Například z kempu Stříbrný rybník se začátkem sezony postupně odešlo asi 80 ukrajinských uprchlíků, které v něm radnice ubytovala začátkem března.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, rekreace, turistika, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, léto, stan, Jan Šnajdr, okres Jičín, pandemie covidu-19, Sobotka, Pecka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kempy v hradeckém kraji vyhlížejí dobrou sezonu. Zájem je hlavně o chatky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.