Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stříbrňák vstupuje do nové sezony. Kemp se stal oficiálním místem pro konání svateb

Kemp Stříbrný rybník v Hradci Králové zahajuje další letní sezonu. S novou sezonou přichází i celá řada novinek. Od vodního lyžování, přes pořádání staveb až po větší ubytovací kapacitu. Ani Stříbrňáku se však nevyhnulo zdražování energií. Proto jeho služby zhruba o deset procent zdraží.

Už třetím rokem provozuje areál kempu Stříbrný rybník společnost Městské lesy Hradec Králové. „Když si to tak vezmete, ještě jsme kvůli pandemii nezažili normální sezonu. Na tu se těšíme až letos,“ řekl v Hradecké Drbně ředitel Městských lesů Milan Zerzán. I proto se očekává, že tržby vzrostou o 30 procent. Zhruba na 15 milionů korun. Kemp ročně navštíví kolem sta tisíc lidí.  

Pro letošní sezonu bude připraveno celkem deset čtyřlůžkových domů s kuchyňkou a sociálním zařízením. Do 15 chatek se vejde zhruba 180 návštěvníků. Dalších 52 lůžek kemp nabízí v takzvaných tramp stanech. Součástí je i plocha pro karavany a stany. Ta pojme 2,5 tisíce návštěvníků.  

Právě plochu pro karavany se kemp rozhodl rozšířit. „Našel jsem uzemní plán z roku 1963. Už tenkrát se počítalo s tím, že budou karavany parkovat blíže u lesa. Aby se návštěvníci mohli schovat do stínu,“ uvedl Zerzán. I proto se areál rozšířil o hektar. U některých stanových míst už jsou k dispozici elektrické přípojky.  

Před zahájením sezony kemp rozšířil své pláže, které nechal dosypat novým pískem. Návštěvníci navíc mohou využít i novinku v podobě vodního lyžování. To bude určeno začínajícím nadšencům.  

Z minulé sezony provozovatel kempu zachoval například turistický vláček, který provozuje Dopravní podnik Hradec Králové, letní kino, gladiátor arénu, půjčovnu kol a sportovního vybavení nebo venkovní tělocvičnu. Součástí kempu je i velké podium na kterém se bude konat celá řada kulturních akcí. Oblíbenou událostí je například Poklad na Stříbrném rybníku. Ta se uskuteční na konci letních prázdnin. 

GALERIE: Kemp Stříbrný rybník v Hradci Králové

Čtvrtek, 12. května 2022, 19:58

Kemp Stříbrný rybník v Hradci Králové
Kemp Stříbrný rybník v Hradci Králové

Stříbrný rybník je čtvrtým oficiálním místem pro konání svateb  

V Hradci Králové byla donedávna tři místa, kde šlo oficiálně uspořádat svatební obřad. Ve vnitřních prostorách měli novomanželé dvě možnosti. Obřadní síň v Domě u Špuláků na Velkém náměstí a obřadní síň v budově magistrátu města. Ve venkovních prostorách hradecká matrika nabízí obřad v Jiráskových sadech. Druhou možností je nově svatba přímo v kempu Stříbrný rybník.  

„Toto považuji za zcela vhodný krok, jelikož v Hradci Králové je počet oddávajících míst velmi omezený,“ uvedl v tiskové zprávě města náměstek Pavel Marek (ANO). Kromě obřadu bude v kempu možné uspořádat svatební oběd a následnou oslavu.  

Nejen pro svatby, ale i firemní večírky nebo školy poslouží nově zrekonstruovaná budova pro zhruba 120 osob. Ta je určena k celoročnímu provozu. Je vytápěná, má sociální zázemí a kuchyňku. Součástí je i podium. „Na letošní sezonu máme zatím potvrzených osm svateb,“ potvrdil Hradecké Drbně ředitel Městských lesů Milan Zerzán.  

Dokážete si představit svatbu v kempu Stříbrný rybník?

Celkem hlasovalo42 čtenářů

Městské lesy řeší vodu. Pracují na zlepšení její kvality  

Z písku, který se vybagroval na místě dnešního Stříbrného rybníku se stavěl fotbalový stadion v hradeckých Malšovicích. „Stadion se dneska staví nový, ale po rybníku by každý chtěl, aby i po 60 letech fungoval jako před 60 lety,“ uvedl ve společném rozhovoru Zerzán.  

I proto se společnost Městské lesy Hradec Králové spojila s odborníkem z Jihočeské univerzity. S ním se snaží vyřešit odbahnění. „Ten princip fungování v rybníku není jednoduché nastavit. Když ho odbahníte, může tam růst tráva nebo vodní květiny. No a lidé potom budou nadávat, že ten rybník zarostl,“ vysvětluje problematiku Stříbrného rybníku ředitel lesů.  

Pro Stříbrný rybník je typická nahnědlá barva vody. Sama o sobě není škodlivá. Do rybníku vtéká voda z lesů, kde se obarví jehličím. Daleko větším problémem je fosfor, který se do vody dostává z chatových osad.  

„Hodně lidí v chatové osadě bydlí celoročně. Prakticky denně se tam myje nádobí, používá myčka… A v každém prášku na nádobí je obsaženo nějaké množství fosforu, který se touto cestou dostává do vody,“ vysvětluje Zerzán.  

Způsobů, jak zamezit pronikání fosforu do rybníku v kempu je hned několik. Jednou z možností je pečlivější kontrola majitelů chat. Zda mají dostatečné a správné čističky vody. Druhá možnost je čistě technická. Jde o elektrické agregáty, které dokážou fosfor z vody vytáhnout. Další možností pak může být přírodní kořenová čistička, která zachytí alespoň jeho část. „Řešení je hned několik, ale žádné z nich nelze zařídit a zorganizovat ze dne na den,“ uzavírá téma vody ve Stříbrňáku Zerzán.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky stříbrný, rybník, kemp, Hradec Králové, sezona, léto, novinky, svatba, obřad, lyže, vodní, rybní, čistota, kvalita, rekreace, prázdniny, turismus, les, Městské lesy Hradec Králové, Drbna.cz, Městský les, Pavel Marek, Jihočeská univerzita v Českých Budějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stříbrňák vstupuje do nové sezony. Kemp se stal oficiálním místem pro konání svateb  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.