Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jičín ocenil historičku Evu Bílkovou. Stala se oficiální držitelkou Ceny města

Město Jičín ocenilo historičku Evu Bílkovou. Z rukou starosty Jana Malého převzala Cenu města, která je udílena osobnostem, které se mimořádným způsobem zasadily o dobré jméno a prestiž města. K předání mělo dojít už na konci roku 2020, ale kvůli pandemii se ceremoniál podařilo zorganizovat až nyní.

„Ohledně pravidel Ceny města platí, že laureáta schvaluje Zastupitelstvo města Jičína. Nominace poté posoudí specializovaná komise složená ze zástupců města Jičína a z laureátů Ceny města. Jejich rozhodnutí projedná Rada města a usnesení se poté zařadí na veřejné zasedání zastupitelstva,“ vysvětlil v tiskové zprávě na webu města mluvčí radnice Jan Jireš.  

Eva Bílková není jenom historičkou. Působila i jako archivářka, kronikářka města, a především ochránkyně kulturních památek. Od roku 1973 do roku 2007 působila ve Starých Hradech, kde uspořádala na 433 výstav a 300 koncertů či besed.  

Po opuštění Starých Hradů nastoupila v Jičíně jako kronikářka. Tou byla od roku 2008 do roku 2015. Za tu dobu získala například Cenu Ď v kategorii Muzea, hrady, zámky a kulturní zařízení v ČR. Stala se také čestnou členkou Pekařovy společnosti Českého ráje. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jičín

Štítky Eva Bílková, Jičín, cena, ocenění, kultura, muzeum, Staré Hrady, města, Ceny města, Jan Malý, Starý hrad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín ocenil historičku Evu Bílkovou. Stala se oficiální držitelkou Ceny města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.