Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Krkonoších pominulo lavinové nebezpečí. V platnosti bylo od začátku prosince

V Krkonoších pominulo lavinové nebezpečí i na české. Dnes to oznámila Horská služba Krkonoše. Trvalo nepřetržitě v různých stupních pětibodové stupnice od 2. prosince. V Krkonoších v uplynulé zimní sezoně v lavinách nikdo nezemřel.

"Na hřebenech Krkonoš i v lavinových katastrech je již sněhová vrstva nesouvislá," řekl dnes náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Uplynulá sezona v Krkonoších byla podle něj z hlediska sněhové pokrývky nadprůměrná a lavinová aktivita naopak nižší.

U hřebenové Luční boudy podle horské služby dnes ráno bylo oblačno, devět stupňů nad nulou a okolo 30 centimetrů sněhu.

V úterý 10. května krkonošská horská služba uváděla v lavinovém ranním hlášení, že na hřebenech Krkonoš je okolo 30 až 90 cm sněhu. Více sněhu bylo na severních svazích, na jižních bylo sněhu méně, jižní úbočí Kozích Hřbetů a Sněžky byly téměř beze sněhu. Tehdy platil ještě první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové mezinárodní stupnice.

V zimní sezoně 2021/2022 Horská služba Krkonoše lavinové nebezpečí poprvé vyhlásila 2. prosince, a to první stupeň. Od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň a následně po silném sněžení platil od 2. února třetí lavinový stupeň. Lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň kleslo v pátek 11. února 2022. V české části Krkonoš kleslo lavinové nebezpečí z druhého na nejnižší první stupeň v sobotu 19. března, aby nakrátko, 23. a 24. března stouplo na druhý. Na první stupeň lavinové nebezpečí kleslo opět 25. března.

Podle meteorologů má být dnes v Královéhradeckém kraji polojasno až oblačno, večer od jihozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 22 až 25 stupni Celsia, na horách do 17 stupňů. Vítr může místy v nárazech dosahovat rychlosti okolo 54 km/h, večer zeslábne.

V Krkonoších v lavinách letos podle Horské služby Krkonoše nikdo nezahynul. V zimní sezoně 2020/2021 byla ale bilance horší, zahynuli dva lidé. Sedmnáctiletý skialpinista zemřel 15. února 2021 v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. V neděli 14. března 2021 skončila v lavině v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. Ženu záchranáři našli v lavině v lokalitě Černý kotel (Czarny Kocioł). Po převozu do nemocnice zemřela.

V Krkonoších je lavinová činnost i přes malou nadmořskou výšku intenzivní, na obou stranách hor je zmapováno přes sto míst o celkové rozloze 554 hektarů, kde se lze setkat s lavinami. Laviny jsou v Krkonoších nezastupitelným přírodním činitelem, který významně ovlivňuje rozmanitost hor. Působí jako zahradník a výrazným způsobem modelují tvář hor. Když se lavina utrhne, vyčistí celý svah od vzrostlých stromů a keřů. To vytváří podmínky pro existenci vzácných vysokohorských rostlinných druhů, které potřebují volné prostranství.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, rekreace, lavina, Krkonoše, horská služba, zima, Luční bouda, Sněžka, Kozí hřbet (hrad)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších pominulo lavinové nebezpečí. V platnosti bylo od začátku prosince  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.