Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Policie řeší další případy podvodů ve světě kryptoměn. Tentokrát o své peníze přišli dva muži z Trutnovska

Vidina rychlého výdělku. To je největší kámen úrazu u podvedených ve světě kryptoměn. Další dva případy policie řeší na Trutnovsku. V obou případech si podvedený naistaloval program pro vzdálenou správu. Tentokrát si podvodníci vydělali 50 tisíc korun.

První podvedený dorazil na policii už v pondělí. Vypověděl, že ho po telefonu kontaktoval muž, který mu začal vyprávět o virtuální peněžence ve které bylo velké množství kryptoměn. Podvodník na muže tlačil s tím, že je vhodné prostředky vybrat. 

Podvedený pomocí zpráv poslal podvodníkům svůj občanský průkaz i řidičský průkaz. „Po domluvě si do telefonu naistaloval aplikaci pro vzdálenou správu obrazovky. Tímto způsobem došlo k převodu téměř 50 tisíc korun z účtu poškozeného,“ uvedla na webu policie mluvčí Šárka Pižlová. Druhý den chtěl podvodník transakci zopakovat, tu však banka zablokovala.  

Druhý případ se stal ve Vrchlabí. Tentokrát podvodník skutečně peníze poslal, ale podvedeného hned přesvědčil o tom, že je třeba je poslat na speciální účet pro zdanění finančních prostředků z kryptoměn.  

I tento muž si do svého počítače naistaloval Anydesk. „Poškozený muž podvodníkovi v rámci tohoto programu přeposlal číslo občanského průkazu a skrz webovou kameru vyfocený svůj obličej,“ uvedla mluvčí policie. Podvodník tak na osobní účet muže poslal 188 tisíc korun, které následně poslal dál.  

„V tomto případě nevznikla finanční škoda oznamovateli, ovšem pachatel se dopustil přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti, přičemž mu při dopadení hrozí až šest let vězení,“ uvedla mluvčí.  

Základní pravidla při investování do kryptoměn nebo akcií:   

  • Do kryptoměn investujeme pouze peníze, o které si můžeme dovolit přijít.    
  • Investujeme pouze finanční prostředky, o kterých víme, že je v následujících letech nebudeme potřebovat.    
  • Pro snížení rizika ztrát investujeme v dlouhodobém hledisku minimálně několika let. Rychlé zúročení peněz je nepravděpodobné a riskantní.   
  • Pokud investování nerozumíme, radíme se pouze s odborníky nebo ověřenými institucemi.     
  • Ověřené instituce a aplikace po nás vždy budou chtít úvodní dotazník, který má prověřit finanční gramotnost. Jde o nařízení České národní banky.     
  • Před nakupováním akcií nebo kryptoměny nejdříve investujme čas do pochopení jednotlivých služeb.    

Ohodnoť článek

Foto

Štítky kypto, bitcoin, internet, online, telefon, podvod, policie, Trutnovsko, podvedený, peníze, AnyDesk, kryptoměna, okres Trutnov, Česká národní banka, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie řeší další případy podvodů ve světě kryptoměn. Tentokrát o své peníze přišli dva muži z Trutnovska  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.