Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Srážek se zvěří v hradeckém kraji meziročně přibylo. Zvěř způsobila škody za téměř 26 milionů korun

V meziročním srovnání v Královéhradeckém kraji výrazně přibylo srážek aut se zvěří. Vyplývá to z průzkumu Generali České pojišťovny spolu s Centrem dopravního výzkumu. Mezi loňským říjnem a letošním březnem v kraji došlo k více než 500 střetům se zvěří. Celková škoda se vyšplhala na 25,9 milionu korun.

Ze statistik pojišťovny vyplývá, že na silnicích v Královéhradeckém kraji došlo ke střetu se zvěří na každém 6,6 kilometru. Celková škoda na zdraví a životě je na jeden tisíc kilometrů 6 901 korun. 

Provoz na českých silnicích se po koronavirovém období vrátil do normálu a na statistikách je to vidět. Konkrétně v Královéhradeckém kraji mezi říjnem 2022 a březnem 2021 došlo k 458 srážkám se zvěří. Za stejné období o rok později jich bylo celkem 571.     

„Policejní statistiky v Královéhradeckém kraji evidují za sledované období více srážek se zvěří než v sousedním Pardubickém (304) a Libereckém kraji (516),“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Generali České pojišťovny Honza Marek.  

Nejvíce srážek se zvěří policie eviduje na Hradecku. Zde se jich stalo 170. Na pomyslném druhém místě je Jičínsko. Naopak nejméně dopravních nehod spojených se zvěří je na Náchodsku.  

Nejrizikovějším úsekem v kraji zůstává silnice II/324 v katastru obce Stěžery. Konkrétně na úseku mezi Stěžírkami a odbočkou na Horní Přím. „Na části silnice dlouhé 2,8 kilometru ve sledovaném období došlo k 25 srážkám vozidel se zvěří,“ uvedl Marek.  

Řidiči při nehodách často chybují. Nevědí, co mají dělat  

Jak se zachovat po srážce se zvěří? Kam zavolat a jak samotné nehodě předcházet? Témata, ve kterých stále řada řidičů tápe. První velkou chybou při konfliktu je neuvážená reakce a snaha se zvířeti vyhnout. „Až třetina všech dopravních nehod, při nichž auto narazí do stromu vedle silnice, mohlo vzniknout tím, že se řidič pokusil vyhnout zvířeti na silnici,“ uvedla před časem pro redakci mluvčí krajských policistů Magdaléna Vlčková.  

V případě, že si řidič zvířete všimne na delší vzdálenost, je třeba vypnout dálková světla a zpomalit. Zvěř se u silnic často pohybuje ve stádech. V tuto chvíli je tak velice pravděpodobné, že se někde objeví další.  

Pokud ke střetu auta se zvěří dojde, je třeba zachovat chladnou hlavu. „Pokud zvíře vlivem dopravní nehody zemře, je řidič povinen nahlásit úmrtí mysliveckému spolku,“ vysvětluje mluvčí policie. Druhou variantou je kontaktování policie, která příslušné myslivce vyrozumí sama. Důležité je, aby řidič se zvířetem nemanipuloval a nesnažil se mu pomoct. Jeho hlavním úkolem je pouze zajistit a označit místo nehody.  

Další postup záleží na tom, zda má řidič na vozidlo sjednanou pojistku, která se vztahuje na střet se zvěří. Pokud ji řidič nemá a nedošlo ke zranění, není třeba policii volat. Řidiči tak stačí zavolat na linku 158, oznámit střet a poprosit operačního důstojníka o to, aby kontaktoval myslivecký spolek. V opačném případě je dobré vyrozumět přímo pojišťovnu.  

Sezona srnčí zvěře se blíží  

Zhruba 80 procent všech sražených zvířat čítají srny a srnci. Během letních měsíců je navíc třeba dávat pozor na jejich vyšší počet. „Srnčí zvěř se pohybuje na relativně malém prostoru. Zvířata překračují komunikace poměrně často. Ne vždy jsou úspěšná. Pokud žijí v blízkosti komunikací, což je v naší krajině s hustou silniční sítí spíše pravidlem, rizikové situace se tak opakují,“ v tiskové zprávě upozorňuje Michal Bíl z Centra dopravního výzkumu.  

Jen stěží lze uvést, v jakou denní dobu je srážka se zvěří nejvíce pravděpodobná. Všeobecně však platí, že je to za soumraku a svítání. „Obzvláště aktivní jsou pak v době páření od října do prosince,“ dodává mluvčí. 

Ohodnoť článek

Foto ÚAMK

Štítky srážka, zvěř, doprava, statistika, pojišťovna, nehoda, silnice, Královéhradecký, kraj, Stěžery, Královéhradecký kraj, Generali Česká pojišťovna, Centrum dopravního výzkumu, policie, Březno, dopravní nehoda, Pardubický kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srážek se zvěří v hradeckém kraji meziročně přibylo. Zvěř způsobila škody za téměř 26 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.