Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

V hradeckém kraji bylo dosud ošetřeno téměř 1,5 tisíce uprchlíků z Ukrajiny

Nemocnice v Královéhradeckém kraji od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února ošetřily více než 1 400 Ukrajinců, převážně válečných uprchlíků, z nichž zhruba 190 bylo hospitalizováno. Uprchlíci do nemocnic v kraji nejčastěji přicházeli s akutními problémy, vyplynulo z dnešního sdělení zástupců nemocnic. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj od začátku fungování 2. března do úterního večera zaregistrovalo 14 133 ukrajinských uprchlíků, z toho 2 203 získalo přes databázi hasičů ubytování.

Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové ošetřila za poslední dva měsíce více než 400 občanů Ukrajiny. "Denně jich ošetříme 15 až 20, o víkendech méně. Například v úterý 3. května bylo těchto pacientů 19. Za poslední dva měsíce jsme měli zhruba 70 hospitalizovaných, v úterý jich bylo 11," řekl včera mluvčí hradecké FN Jakub Sochor.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i nemocnice Rychnov nad Kněžnou. "Od 14. března 2022, kdy sledujeme počty ošetřených ukrajinských uprchlíků v krajských nemocnicích, bylo ošetřeno celkem 1 019 lidí, z toho bylo 118 hospitalizací," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Nejvíce ošetřených Ukrajinců bylo za tu dobu v náchodské nemocnici, a to 343, dále v Oblastní nemocnici Trutnov, 294, v Rychnově nad Kněžnou 208, v Oblastní nemocnici Jičín 138 a v krajské Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem 36.

"Nejvíce uprchlíků dosud potřebovalo ošetření v týdnu od 11. do 17. dubna, kdy přišlo do nemocnic 171 lidí," řekla Chytilová. Nejvíce uprchlíků z Ukrajiny ošetřili v nemocnicích Královéhradeckého kraje na dětských a interních odděleních, gynekologii, chirurgii, pohotovosti, ORL nebo ortopedii.

Většina z ukrajinských uprchlíků zaregistrovaných v hradeckém KACPU v Královéhradeckém kraji bydlí v krajských, městských, obecních a dalších nekomerčních typech ubytování, jako jsou různé ubytovny a nemovitosti neziskových organizací. Mnoho uprchlíků našlo bydlení v domácnostech díky početné ukrajinské diaspoře. Podle hejtmanství v kraji je aktuálně dostatek volných kapacit ubytování, takže dosud nebylo nutné přistoupit k nouzovému ubytování typu tělocvičen či kulturních domů.

Královéhradecký kraj na řešení uprchlické krize zatím vynaložil zhruba šest milionů korun. Největší část pokrylo zřízení a pronájem KACPU v hradeckém Kongresovém centru Aldis. Do konce března KACPU fungovalo v prostorách Kongresového centra Aldis, od 31. března sídlí v krajské administrativní budově poblíž autobusového a vlakového nádraží v ulici Na Okrouhlíku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Polícia Slovenskej republiky

Štítky ČR, Ukrajina, nemocnice, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, uprchlík, ruská invaze na Ukrajinu, Jakub Sochor, Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Nemocnice Rychnov nad Kněžnou, Kongresové centrum Aldis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji bylo dosud ošetřeno téměř 1,5 tisíce uprchlíků z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.