Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DUBEN 2022: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

Komplikace s rekonstrukcí fotbalového stadionu, uzavření frekventované křižovatky Fortna, nový Poesiomat a další lídři do komunálních voleb. I tak by se dal v Hradci Králové poslední měsíc shrnout v kostce. Hradecká Drbna vám nyní přináší to nejdůležitější z našeho regionu v kompletním přehledu.

Komplikace s novým fotbalovým stadionem

První rána přišla v polovině dubna, kdy Národní sportovní agentura definitivně zastavila dotaci. Město dlouhodobě počítalo s tím, že na stavbu stadionu využije dotaci ve výši 300 milionů korun. V současnosti je tedy jasné, že celá částka bude muset padnout z městského rozpočtu. Jde o 568 milionů korun.

Národní sportovní agentura zastavila dotaci na stadion v Hradci Králové

Národní sportovní agentura (NSA) zastavila řízení o dotaci na fotbalový stadion v Hradci Králové. Usnesení o zastavení řízení o dotaci město obdrželo ve středu do datové schránky. Agentura v dopise zmiňuje, že poskytnutí dotace by představovalo...

Další komplikace přišla o pár dní později. Tentokrát ze strany dodavatele. Ten radnici upozornil o tom, že chce jednat o zvýšení původně domluvené částky. Kvůli tomu se na radnici rozhořel boj napříč zastupitelskými kluby. V současné době však stále není jasné o kolik se stadion prodraží.

Stadion se prodraží kvůli amatérskému vyjednávání, zní z opozice. O kolik bude aréna dražší zatím není jasné

Na radnici v Hradci Králové se rozhořel první předvolební spor. Předsedkyně Hradeckého demokratického klubu a kandidátka na primátorku Pavlína Springerová se opřela do současného náměstka Jiřího Bláhy (ODS). Podle ní bude mít jeho amatérské...

V návaznosti na to, se zastupitelstvo pokusilo sestavit skupinu, která bude o ceně vyjednávat. Měla se skládat z pěti odborníků včetně zástupkyně opozice. Bod však hlasováním neprošel.

Zastupitelé Hradce neschválili tým pro jednání se Strabagem o zdražení fotbalového stadionu

Zastupitelé Hradce Králové neschválili vyjednávací tým města pro jednání se stavebním sdružením vedeným společností Strabag o zvýšení ceny již zahájené stavby fotbalového stadionu. Tým měl být pětičlenný a zástupkyni v něm měla mít i opozice. Pro...

Další kandidáti do komunálních voleb

Během dubna pokračovala spanilá jízda v představování kandidátů do komunálních voleb. Například hnutí ANO povede krajská zastupitelka Jana Šandová. Sedmatřicetiletá Šandová pracuje ve zdravotnictví, je rentgenologickou laborantkou. Členkou ANO je od roku 2014.

Hnutí ANO povede do voleb v Hradci Králové krajská zastupitelka Jana Šandová

Jedničkou kandidátky hnutí ANO pro zářijové komunální volby v Hradci Králové bude krajská zastupitelka Jana Šandová. Rozhodla o tom ve středu nově ustavená místní organizace ANO v Hradci Králové. Šandová se také stala předsedkyní místní...

Svého kandidáta poslalo do boje i uskupení Změna a Zelení. Stal se jím staronový zastupitel a člen rady města Adam Záruba. Z druhého místa bude kandidovat Martin Hanousek.

Změnu a Zelené povede do voleb v Hradci Králové opět Adam Záruba

Lídrem kandidátky uskupení Změna pro Hradec a Zelení pro zářijové komunální volby v Hradci Králové bude zastupitel a člen rady města Adam Záruba. Na druhém místě bude opět kandidovat ekolog Martin Hanousek (Zelení). Při minulých volbách před...

Pravidelné rubriky Hradecké Drbny

I v posledním měsíci přinesla naše redakce pravidelné rubriky. První je Politická korida, která se věnovala rekonstrukci zimního stadionu. Napříč politickým zastoupením se projekt na modernizaci a přístavbu nové budovy zdá neprůchodný.

Na rekonstrukci zimního stadionu v Hradci Králové se zastupitelské kluby neshodnou. Každý má jiný názor

O rekonstrukci zimního stadionu v Hradci Králové se mluví dlouhá léta. Některé zastupitelské kluby vidí příležitost v přebudování celého prostranství, jiní o modernizaci 50 let starého zimního areálu nechtějí ani slyšet. Problematice rekonstrukce...

V dubnu se naším (ne)obyčejným stal Michal Čimera z Náchoda. Jako manager a producent hudební skupiny Elán, s ní obletěl v rámci turné v takto krátkém čase celou zeměkouli. Netradiční povídání s ním připravila naše redaktorka Kateřina Malá.

Začínal u vážné hudby a skončil u rocku. S kapelou Elán obletěl za měsíc celou zeměkouli

Willy Fog zvládl cestu kolem světa za osmdesát dní, Michal Čimera z Náchoda ji musel stihnout za osmadvacet. Jako manager a producent hudební skupiny Elán, s ní obletěl v rámci turné v takto krátkém čase celou zeměkouli. Zařizoval i koncert na...

Tento měsíc bychom mohli mezi (ne)obyčejné zařadit i legendárního šarlatána Mikoláška, o kterém byl natočený film. Před jeho domem stávaly davy lidí, které diagnostikoval na základě barvy moči. A jelikož ordinoval i v Dobrušce a Třebechovicích pod Orebem, museli jsme jeho výročí připomenout.

Před 133 lety se narodil „šarlatán“ Mikolášek. Léčil i na východě Čech

Dnes je to přesně 133 let, co se narodil český léčitel a znalec bylin Jan Mikolášek. Před jeho domem stávaly davy lidí, které diagnostikoval na základě barvy moči. Před dvěma lety byl podle Mikoláškova života natočen film Šarlatán.

Další témata, která hýbala Královéhradeckým krajem

Kvůli válce na Ukrajině enormně stoupl zájem lidí o získání zbrojního průkazu. Policie eviduje zhruba třikrát více žadatelů než před válečným konfliktem. Daleko větší zájem i o nejrůznější kurzy taktické a obranné střelby.

Zájem o získání zbrojáku v kraji je trojnásobný. Zvětšil se i zájem o odborné střelecké kurzy

Aktuální dění na Ukrajině změnilo celé řadě lidí pohled na ozbrojování veřejnosti. Konkrétně v Královéhradeckém kraji zaznamenala policie více zájemců o vykonání zkoušky ke získání zbrojního průkazu. Až o polovinu také stoupl zájem o nejrůznější...

Soukromá škola Sion v Hradci Králové na sebe opět upozornila. Tentokrát tím, že po rodičích vyžadovala doplatek za školné. To se některým rodičům nelíbilo, a proto zaplatit odmítlo. Tyto studenty škola nepřipustí k maturitní zkoušce. Případem se zabývá Česká školní inspekce.

Škola Sion je ve sporu s rodiči kvůli školnému. Některým žákům přerušila výuku

Královéhradecká soukromá Střední škola Sion High School se dostala do sporu s některými z rodičů svých žáků kvůli školnému. Škola po nich chce doplatky školného, rodiče to odmítají s tím, že o částkách nevěděli. Některým žákům proto škola...

Velkým tématem tohoto měsíce byla i rekonstrukce zimního stadionu, které jsme se věnovali v naší Politické koridě. Hradecká Drbna pátrala v zastupitelstvu, proč šel projekt k ledu. Město mělo roky vyčleněné peníze a najednou nejsou žádné.

Rekonstrukce zimního stadionu nebude. Hradec Králové měl roky peníze, teď nemá žádné

Zimní areál pro lední hokej v Hradci Králové funguje už přes 50 let. V současnosti však nestíhá držet krok s moderní dobou. Například dorostenci mají šatny stále v mobilních buňkách. O modernizaci stadionu se na radnici mluvilo dlouhá léta. Tak...

Koncem měsíce přišla informace o tom, že se příprava inteligentního dopravního systému v Hradci Králové přesune do druhé poloviny. To však způsobí další komplikace, se kterými se budou muset řidiči v Hradci Králové vypořádat.

Příprava inteligentního dopravního systému jde do další fáze. Instalace semaforů uzavře některé křižovatky

Od konce loňského září se v Hradci Králové postupně vyměňují semafory na těch nejfrekventovanějších křižovatkách. Jde o instalaci takzvaného inteligentního dopravního systému, který má dopravě v krajské metropoli ulevit. Prozatím však řidičům...

Dobrá zpráva přišla z Březhradu. Už několik let se radnice v Hradci Králové snaží propojit obě nákupní zóny. Projekt však brzdilo pozemkové vypořádání, které se nyní podařilo vyřešit.

Město získalo potřebné pozemky. Může propojit obchodní zóny v Březhradu

Už dlouhá léta se hradecká radnice snaží propojit dvě obchodní zóny hned vedle výpadovky na Pardubice. V současné době řidiči musí sjíždět na frekventovanou Hradubickou a k přejezdu využít dva nájezdy. Situaci by mohla vyřešit nová silnice, která...

Hradec Králové se stal druhým městem v Královéhradeckém kraji, který získal svůj vlastní Poesiomat. Ten jde popsat jako roura čnějící ze země, která přehrává zvuky fotbalových fanoušků, Hučáku, básně a písničky hradeckých písničkářů. Místní ho najdou na Eliščině nábřeží.

Hradec Králové má svůj Poesiomat. Přehraje R.U.R., hokejové fanoušky i písničkáře Horáka

Kovová roura ze země, která mluví, zpívá a fandí hokeji a fotbalu. I tak by se dal popsat Poesiomat v Hradci Králové na Tylově nábřeží u místního gymnázia. Jde o druhý podobný stroj v Královéhradeckém kraji. První mají ve Vrchlabí.

V tomto měsíci také začala rekonstrukce frekventované křižovatky Fortna v Hradci Králové. Do konce roku bude neprůjezdná a řidiči si musí hledat jinou cestu.

OBRAZEM: Jak vypadá uzavřená Fortna? Podívejte se na křižovatku pár dní po zahájení rekonstrukce

Rekonstrukce křižovatky Fortna na vnitřním okruhu Hradce Králové. Pro řadu řidičů strašák a komplikace, se kterými se budeme muset vypořádat minimálně do konce roku. Přestavba současné křižovatky na kruhový objezd probíhá za úplné uzavírky....

Velkou vlnu kontroverze také vyvolal komentář naší redaktorky Markéty Hamerníkové, která se zamyslela nad tím, jak by měl vypadat správný uprchlík z Ukrajiny.

KOMENTÁŘ: Značkové oblečení, nalakované nehty a dokonce i ajfoun. Tohle že je uprchlík?

„Oni si klidně přijedou v BMW! Kdo z nás to má? Taky mají značkové oblečení a ženské nalakované nehty. A dokonce jsem i viděla takovou, co měla umělé řasy. A ještě mají vstup do zoo za korunu!“ Jak by měl podle Čechů vypadat správný uprchlík?

Máte námět na své vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat? Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz.

Ohodnoť článek

Foto archiv redakce

Štítky duben 2022, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, měsíc, přehled, stadion, fotbalový, zimní, zbrojní, průkaz, volby, (ne)obyčejní, korida, politika, společnost, inteligentní, systém, IDS, Drbna.cz, rekonstrukce, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, radn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DUBEN 2022: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.