Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Filipojakubská noc na východě Čech byla podle hasičů klidná

Hasiči na východě Čech v souvislosti s pálením čarodějnic nezaznamenali žádný případ požáru. Dobrovolní hasiči v desítkách případů dohlíželi na pálení ohňů. ČTK o tom dnes informovali zástupci hasičů Královéhradeckého a Pardubického kraje. Minimum případů v souvislosti s tradičním pálením ohňů řešili hasiči poslední dubnový den na východě Čech také v minulých dvou letech, kdy platila protipandemická opatření.

"Z pohledu hasičů byly čarodějnice, co se požárů týče, nadmíru klidné. V Královéhradeckém kraji evidujeme za sobotu 30. dubna a začátek neděle 1. května do 7:00 celkem 32 událostí, z toho tři požáry, šest dopravních nehod, a 17 technických zásahů. Žádný z požárů neměl přímou souvislost s pálením čarodějnických ohňů," uvedla na webu mluvčí krajských hasičů v Hradci Králové Martina Götzová.

Podobné to bylo o filipojakubské noci i v sousedním Pardubickém kraji. "V přímé souvislosti s pálením čarodějnic neevidujeme žádný případ. Dobrovolné jednotky prováděly tzv. asistenci, dohled při pálení čarodějnic v 26 případech. Poslední dubnová noc v Pardubickém kraji byla poklidná," uvedla na webu mluvčí krajských hasičů v Pardubicích Vendula Horáková.

Hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli v souvislosti s pálením v přírodě ke dvěma případům. "Jednalo se o pálení soukromou osobou, která filipojakubskou noc využila k pálení starého odpadu," uvedla Horáková.

Nejzávažnější požár, který nesouvisel s pálením čarodějnic, se stal v Poličce na Svitavsku. Šlo o požár v domácnosti, při kterém dva dospělí a dítě utrpěli popáleniny. Hasiči na místo vyjížděli v sobotu ve 20:50. "Žena doplňovala biolihem volně stojící dekorativní bio krb a pravděpodobně se vznítily páry tohoto plynu. Na místě byl popálený muž a dítě. Obě osoby byly transportovány do nemocnice vrtulníkem. Žena utrpěla též popáleniny, byla na místě ošetřena, a poté převezena do nemocnice," uvedla Horáková.

Podle dávné tradice se svatojakubské noci připisuje magická moc. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, který byl nejblíže dnu přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Do dnešní doby se většinou uchovalo jen rozdělávání ohňů, při kterých se hoduje či zpívá, případně tančí a skáče přes zapálenou vatru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, hasiči, zábava, čarodějnice, Královéhradecký, Pardubický, Česko, požár, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filipojakubská noc na východě Čech byla podle hasičů klidná  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.