Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Adršpašsko-teplických skalách se ztratilo dítě a později senior. S lokalizací pomohly i traumabody

Adršpašsko-teplické skály se opět staly dějištěm zásahu hasičů. Tentokrát nešlo o cvičení, ale o dva ostré zásahy v jeden den. Ve středu hasiči ve skalách pátrali po ztraceném dítěti a o něco později po dezorientovaném seniorovi. V obou případech výrazně pomohly i takzvané traumabody.

Terén skalního města Adršpašsko-teplických skal není radno podceňovat. Přesvědčili se o tom turisté i tento týden. Ve středu kolem poledne přišlo na tísňovou linku oznámení, že se v okolí bodu záchrany u Milenců v adršpašské části skal ztratilo dítě.

Zalarmováni byli profesionální hasiči ze stanic Náchod a Broumov i dobrovolní hasiči z Adršpachu,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Krátce na to dítě objevili místní strážci a v pořádku ho dovedli k rodičům. Ti čekali u sjednaného bodu záchrany, který slouží k lepší orientaci ve skalách.

Pár hodin na to byl vyhlášen další poplach profesionálním hasičům v Broumově a dobrovolné jednotce v Adršpachu. V tomto případě se pohřešoval senior. „Ten se vydal do Teplických skal, odkud chtěl po žluté turistické značce projít skrz Vlčí rokli do Adršpašských skal. Když se však muž dlouho neozýval, byly zalarmovány záchranné složky,“ popsala situaci mluvčí.

S mužem se nakonec podařilo spojit, když měl na chvíli mobilní signál. Byl unavený, dezorientovaný a podcenil terén. K jeho lokalizaci významně pomohla čísla bodu záchrany u Malého adršpašského vodopádu.

Ke sjednanému bodu přijeli pro seniora dobrovolní hasiči spolu s policisty, ti ho poté dopravili zpět do Teplic nad Metují. I v tomto případě byl naštěstí ztracený člověk bez zranění,“ dodala Götzová.

Body záchrany neboli traumabody

Body záchrany neboli traumabody pomáhají s orientací v terénu nejen ztraceným lidem, ale také záchranným složkám. Na Broumovsku je jich nejvíc z celého Královéhradeckého kraje a s vytipováním vhodných míst k rozmístění cedulí pomáhali i hasiči.

Díky těmto bodům je snazší hledané osoby lokalizovat, ale také vyhodnotit jaká technika se na místo případně dostane a jaká ne. Pokud jsou hasiči nebo záchranáři se ztracenou osobou v kontaktu například přes mobilní telefon, pak body záchrany slouží jako kontaktní místo, na kterém turista počká do příjezdu záchranných složek.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Broumovsko, Adršpašsko-teplické skály, skalní město, zásah, dítě, senior, dezorientace, body záchrany, traumabody, skála, Broumov, Adršpach, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Adršpašsko-teplických skalách se ztratilo dítě a později senior. S lokalizací pomohly i traumabody  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.