Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce zimního stadionu nebude. Hradec Králové měl roky peníze, teď nemá žádné

Zimní areál pro lední hokej v Hradci Králové funguje už přes 50 let. V současnosti však nestíhá držet krok s moderní dobou. Například dorostenci mají šatny stále v mobilních buňkách. O modernizaci stadionu se na radnici mluvilo dlouhá léta. Tak dlouho se však mluvilo, až se přišlo o všechny peníze. Stopku rekonstrukci dala úprava rozpočtu, která vyškrtla vyhrazené peníze. Podle některých zastupitelů měl projekt nedostatky.

Rekonstrukce zimního stadionu v Hradci Králové se řeší sedm let. „V roce 2015 byl schválen projekt přístavby a nadstavby bloku E. Tenkrát to mělo vyjít na 70 milionů korun. V letošním roce jsme si nechali udělat aktualizaci projektu. Jeho cena se najednou dostala na 120 milionů korun“ uvedl pro Hradeckou Drbnu náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). 

Podle Bláhy bylo v původním návrhu rozpočtu vyčleněno na rekonstrukci zimní arény v Hradci Králové 50 milionů korun. „Měl jsem na letošní rok 30 milionů korun a na další 20 milionů korun,“ uvedl Bláha. Ten počítal s tím, že by se rekonstrukce a přístavba prováděla v etapách. Podoba rozpočtu se však na poslední chvíli předělávala a obě položky z něho zastupitelstvo vyškrtlo.  

Aktualizovaný projekt počítal s přístavbou a nadstavbou bloku E. Nová budova měla poskytnout například posilovnu, rehabilitační kliniku nebo šatny pro extraligové hokejisty. Dorost by se následně přestěhoval do šaten současného áčka. 

„Úpravou v malé hale by měly vzniknout především prostory pro naše mládežnická mužstva, a to kabiny pro hráče a realizační tým, v lepším případě i další zázemí. Tímto krokem bychom se již zcela určitě zbavili mobilních buněk, kde děti nemají ani možnost se umýt, o absenci WC nemluvě,“ uvedl pro redakci náměstek Pavel Marek (ANO) 

„Já se nejdřív musím dopracovat tomu, aby zastupitelé změnili svůj názor,“ uvedl pro redakci Bláha. To však nebude jednoduché. Zatímco jsou koaliční zastupitelé pro rekonstrukci a modernizaci arény, opoziční to vidí jinak. Podle některých je původní i aktualizovaný projekt špatný a obsahuje velké nedostatky. 

Projekt na rekonstrukci stadionu zastupitele rozhádal  

„Je třeba napřed zpracovat alespoň studii celých prostor od Fortny až po hotel a současnou halu. Aby v tomto cenném území městské památkové zóny nevznikl nějaký paskvil,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu současný zastupitel a bývalý primátor města Zdeněk Fink (HDK). Sám rekonstrukci podporuje. Podle jeho slov je však třeba pečlivěji naplánovat provázanost s prostorem mezi halami, hotelem a parkovacím domem.  

Koalice pro Hradec naopak upozorňuje na špatné načasování celého projektu. „Město nyní staví fotbalový stadion, což je dosud největší investice v předpokládané výši přes tři čtvrtě miliardy korun z rozpočtu města bez slibované státní dotace,“ uvedla zastupitelka Anna Maclová (Koalice pro Hradec). Podle ní by mělo být prioritou dokončení Benešovy třídy nebo výstavba nových bytů.  

Naopak koaliční ODS a ANO jsou přesvědčení o tom, že vyškrtnutí alokovaných 50 milionů z rozpočtu města byla chyba. „Rekonstrukce je zcela nezbytná proto, aby se zlepšilo prostředí jak pro dospělé, tak i nejmenší hráče,“ uvedl pro Drbnu před časem primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). V současné době je evidentní, že se s rekonstrukcí zimního stadionu před komunálními volbami nepohne.  

Na současném místě se bruslí od roku 1930, kdy tam Bruslařský klub Hradec Králové nechal postavit své domácí hřiště s přírodním ledem. O 15 let později se začalo bruslit na umělé ledové ploše. V roce 1976 pak vznikla první hokejová hala.  

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky bruslení, zimní, stadion, Hradec Králové, rekonstrukce, finance, rozpočet, modernizace, E, sport, hokej, aréna, prostranství, peníze, projekt, Jiří Bláha, ODS, ANO 2011, Drbna.cz, Pavel Marek, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce zimního stadionu nebude. Hradec Králové měl roky peníze, teď nemá žádné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.