Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede předposlední premiéru sezony. Jde o tragédii Orestés

Klicperovo divadlo v Hradci Králové v sobotu uvede předposlední premiéru současné divadelní sezony 2021/2022, antickou tragédii Orestés v režii Jakuba Nvoty. Premiéře, která začne na hlavní scéně v 19:00, bude předcházet vernisáž retrospektivy nedávno zesnulého výtvarníka Jiřího Šindlera s názvem Brány času.

Základním tématem hry Orestés je spravedlnost, uvedla dramaturgyně Lenka Smrčková. "Společnost funguje na základě zákonů, ale lidé se občas dostanou do situací, v nichž si zákony začnou ohýbat dle svého, podle vlastních potřeb. V takový moment se celá společnost začíná rozpadat, což je velmi aktuální téma," dodala.

Děj hry se odehrává po vraždě Klytaimnéstry a Aigistha před palácem Atreovců v Argu, kde Orestés s Elektrou čekají na soud za matkovraždu. Marně se snaží hledat pomoc u Menelaa, který se vrací z Tróje s Helenou, zastání nenaleznou ani u Tyndarea, a tak svůj život berou do vlastních rukou a snaží se bránit ze všech sil, uvedlo divadlo.

"Děj hry se navíc odehrává v zemi, která je poničená a rozvrácená válkou. Při nasazování jsme měli obavy, jak takovou zemi a situaci divákům přiblížit. Bohužel se vzhledem k aktuálnímu politickému dění jedná o stav, který máme denně před vlastníma očima. To je mrazivé a současnost textu to ještě více podtrhuje," uvedla Smrčková s odkazem na válku na Ukrajině, kterou napadlo Rusko.

Slovenský režisér Jakub Nvota do Klicperova divadla přivedl i nový realizační tým. Autorem scénografie je Tom Ciller, výtvarnicí kostýmů Markéta Sládečková, hudbu složil Mario Buzzi a pohybovou spolupráci dostal na starost Marek Zelinka.

V roli Oresta se představí Vojtěch Říha, v roli Elektry herečka Anna Kratochvílová. Další role ztvární například Michal Lurie, Filip Richtermoc, Kamila Sedlárová, Jan Bílek, Anna Podaná a Ela Čížkovská nebo Zora Valchařová Poulová.

Poslední, osmou premiérou současné divadelní sezony v Klicperově divadle bude 28. května hra Na koho to slovo padne v režii Michala Vajdičky. Divadlo také tuto inscenaci uvede na hlavní scéně.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, divadlo, Klicperovo, Hradec Králové, Orestés, Klicperovo divadlo, premiéra, Jakub Nvota, Jiří Šindler, vernisáž, Klytaimnéstra, Aigisthos, ruská invaze na Ukrajinu, Michal Vajdička, Marek Zelinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede předposlední premiéru sezony. Jde o tragédii Orestés  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.