Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Mladá žena naletěla podvodníkovi. Ve snaze ochránit svůj účet vložila peníze do bitcoinmatu

Policie čím dál častěji řeší případy podvodů, při kterých se volající po telefonu vydávají za pracovníky banky a snaží se člověka na lince přesvědčit, že mu někdo napadl účet. Poškozeného zmanipulují a přesvědčí ho, že jediný způsob, jak své peníze ochránit, je vzít si úvěr a peníze uschovat v bitcoimatu. S vloženým vkladem se ale „klient“ už nikdy neshledá.

Na policejní služebnu v nedávné době přišla třiadvacetiletá žena z Rychnovska, která se nejspíš stala terčem promyšleného podvodu s bitcoiny. Přišla o nejméně půl milionu korun a bude muset splácet úvěr, který si vzala.

Žena uvedla že ji telefonicky kontaktoval údajný zástupce banky se smyšleným příběhem, že jí někdo napadl účet. Volající jí namluvil, že jediný způsob, jak může své peníze ochránit, je vzít si úvěr a hotovost vložit do bitcoinmatu.

Žena si opravdu vzala úvěr na 800 tisíc korun, z něhož si v hotovosti vyzvedla přes půl miliónu korun. Tyto peníze pak po čtyřiadvaceti tisících vložila do bitcoimatu s ujištěním, že jsou označené a že se následně vrátí do banky,“ uvedla ve svém oficiálním vyjádření na webu policie mluvčí Iva Kormošová.

Podvodík se pak se ženou se domluvil na termínu, kdy společně věc předají policii. Poté jí však muž volal pod jiným jménem a změnil jí také domluvený termín návštěvy policejní služebny. V tu dobu už žena pojala podezření, že se jedná o podvod a kontaktovala policii sama.

Vzhledem k tomu, že se jedná už o několikátý podvod tohoto druhu za uplynulých pár týdnů, policie nabádá veřejnost k opatrnosti. Ohledně transakcí na účtu je nutné se vždy informovat osobně na pobočce nebo přes oficiální infolinku banky. „Určitě účet neochráníte vzetím úvěru. Bitcoimat není úschovna peněz, ale slouží k nákupu kryptoměny – bitcoinů. Pokud neznáte heslo bitcoinové peněženky, nikdy se ke svým penězům nedostanete,“ upřesnila mluvčí. Pouze zloděj zná přístupové heslo a stvrzenky o vkladu jsou poškozeným později již k ničemu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Rychnovsko, podvod, Bitcoin, účet, banka, úvěr, žena, poškozená, bitcoinmat, policie, peníze, okres Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladá žena naletěla podvodníkovi. Ve snaze ochránit svůj účet vložila peníze do bitcoinmatu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.