Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Základní školy v Hradci Králové zatím přijaly 220 školáků z Ukrajiny

Základní školy v Hradci Králové zatím přijaly asi 220 ukrajinských dětí, které z Ukrajiny s rodiči uprchly před válkou. Do mateřských škol v krajském městě dosud nastoupilo asi 20 dětí předškolního věku, pro které v Česku platí povinná předškolní docházka. Pro mladší děti ve věku tří až pěti let město zřídilo takzvanou adaptační skupinu a má přichystanou ještě jednu. Novinářům to dnes řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

"Školní děti se nám zatím daří postupně zařazovat do našich základních škol. Pro děti předškolního věku, pro které ještě neplatí povinná docházka, jsme založili adaptační skupiny," uvedl Hrabálek. Na provoz adaptačních skupin si město vyčlenilo z rozpočtu 366 tisíc korun a bude hledat možný dotační titul pro jejich financování. S provozem adaptačních skupin radnice zatím počítá do konce června.

Primátor odhadl, že do adaptačních skupin by mohlo v budoucnu přijít asi 110 dětí. "Uvidíme ale, kolik dětí v Hradci Králové zůstane. Situace se relativně rychle vyvíjí, údaje o počtu uprchlíků a dětí se liší den ze dne," řekl Hrabálek s tím, že jednu adaptační skupinu již ve městě zřídila Univerzita Hradec Králové.

První městská adaptační skupina s místy pro až 15 dětí vznikla začátkem dubna v prostorách Mateřské školy Čtyřlístek. "Její chod zajišťují tři zaměstnanci, z nichž jeden je ukrajinsky hovořící. Navštěvuje ji deset ukrajinských dětí ve věku od tří do pěti let. Vše zatím funguje bez problému, pro děti máme zajištěné stravování," řekl Hrabálek.

Druhá městská adaptační skupina až pro 15 dětí by měla vzniknout v prostorách krajské Střední průmyslové školy stavební. "S krajem jsme se domluvili na poskytnutí volných prostor. Na skupinu budou minimálně tři zaměstnanci, a to ukrajinský a český pedagog spolu s provozním pracovníkem. Právě o české pedagogy máme nyní nouzi, budeme rádi za každou nabídku, která nám na odbor školství dorazí," uvedl vedoucí odboru školství magistrátu Zbyněk Bárta.

Zápisy do prvních tříd dětí ukrajinských uprchlíků se budou konat v pátek 10. června. "Podle počtu zájemců budeme na vzniklou situaci reagovat. Zatím předpokládáme, že by se do prvních tříd mohlo přihlásit téměř 50 dětí. Uvidíme, jak se situace bude dále vyvíjet," uvedl primátor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, školy, boje, základní, mateřské, Hradec Králové, základní škola, Alexandr Hrabálek, ODS, Česko, Univerzita Hradec Králové, Střední průmyslová škola stavební, Mateřská škola Čtyřlístek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy v Hradci Králové zatím přijaly 220 školáků z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.