Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové má svůj Poesiomat. Přehraje R.U.R., hokejové fanoušky i písničkáře Horáka

Kovová roura ze země, která mluví, zpívá a fandí hokeji a fotbalu. I tak by se dal popsat Poesiomat v Hradci Králové na Tylově nábřeží u místního gymnázia. Jde o druhý podobný stroj v Královéhradeckém kraji. První mají ve Vrchlabí.

Poesiomat vypadá doslova jako zahnutá roura čouhající ze země. Kolemjdoucí může zatočit klikou a vybrat si jednu z dvou desítek možností. Kromě básní spjatých s krajskou metropolí umí roura přehrát radost hokejových fanoušků po získání prezidentského poháru, ohlasy dobového tisku na Gočárovo schodiště, zvuky Hučáku nebo Divadelního festivalu Regiony a také část hry R.U.R Karla Čapka, která měla premiéru právě v Hradci Králové.  

„Snažíme se, aby každý Poesiomat co nejlépe vystihoval kulturní, historickou a symbolickou paměť místa,“ popsal na slavnostním odhalení autor projektu Ondřej Kobza. Podle jeho slov nebyla dramaturgie pro Hradec Králové vůbec náročná. „Hradec má bohatou historii. Je to architektonický unikát a Salon republiky,“ dodal Kobza.  

Všechny skladby, které zelená roura nabízí mají spojitost s Hradcem Králové. Ať už jsou navázány na rodáky, místní zvyky, kulturu, tradice nebo místní umělce. Jedním z nich je i písničkář Michal Horák. Ten propůjčil svoji skladbu V 7:25. 

Hradec Králové uvítal nápad s nadšením  

V některých městech nemají o tenhle projekt vůbec zájem. V Hradci Králové to bylo jiné. Tady to přivítali s nadšením,“ pochvaluje si Kobza. Jeho slova přímo na slavnostním odhalení Poesiomatu potvrdil i sám primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

„Je to věc, která vám doslova navodí atmosféru tohoto místa. Jedna z dalších vycházek s mojí manželkou bude právě do tohoto parku. Abych ji ukázal, jak Poesiomat funguje,“ řekl primátor. Poesiomat v Hradci Králové stojí na Tylově nábřeží hned vedle chodníku. Místní ho najdou prakticky hned naproti Gymnáziu J. K. Tyla.  

Vrchlabí má svůj vlastní Poesiomat. Na jaře se dočká i Hradec Králové

Kovová roura čouhající ze země. I tak by se dal popsat první Poesiomat v Královéhradeckém kraji. Ten dneska slavnostně odhalila olympijská vítězka Eva Samková. Po zatočení klikou nabídne například zvukovou stopu z filmu Hoří, má panenko, zvuky...

V současnosti je celkem 20 Poesiomatů. Dva nejnovější jsou v Královéhradeckém kraji. Jeden právě v Hradci Králové a druhý ve Vrchlabí. Ten byl uveden do provozu teprve v polovině března. Další jsou v Praze, Brně, Novém Městě na Moravě, Opavě nebo Mariánských Lázních.  

Několik jich je i v zahraničí. Na jeden mohou lidé narazit v Paříži, na další pak v Dublinu nebo New Yorku. Ten byl realizován v roce 2017 a obsahuje například tvorbu amerického básníka Boba Holmana.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Poesiomat, Hradec Králové, zajímavost, projekt, poezie, pamětní, rarita, poesie, hokej, Michal Horák, Královéhradecký kraj, Vrchlabí, Ondřej Kobza, Bob Holman, Alexandr Hrabálek, ODS, Paříž, New York, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má svůj Poesiomat. Přehraje R.U.R., hokejové fanoušky i písničkáře Horáka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.