Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O víkendu se naučíte plést pomlázku a ochutnáte velikonoční speciality

Víkend v Královéhradeckém kraji nás začne připravovat na blížící se Velikonoce. Můžete se během něj naučit uplést poznámku, vylepšit svůj styl zdobení kraslic anebo ochutnat něco ze staročeských velikonočních specialit. Přinášíme tradiční tipy na víkend.

V sobotu dopoledne se v areálu kláštera v Broumově konají Velikonoční trhy. Program je připraven od půl deváté a těšit se můžete na tradiční trh spojený s prodejem kvalitních regionálních produktů, velikonočních dekorací, pomlázek, ukázkou řemesel a bohatým občerstvením. Chybět nebudou sýry, pekařské či dřevěné výrobky, medovina a svařák, keramika či řezbářství. Na nejmenší návštěvníky trhu čeká představení loutkového divadla. Vstup je zdarma.

I do Františkánského kláštera v Hostinném můžete po dvouleté pauze opět vyrazit na Velikonoční jarmark. V sobotu od devíti hodin je tady připraven bohatý program pro celou rodinu.

Od pátku do neděle zve na akci s názvem Velikonoce – svátky jara výstavní areál Častolovice. V novém výstavním areálu se návštěvníci mohou těšit na aranžerie ve stylu staročeských tradic, řemesel a zvyklostí, práce na starém hrnčířském kruhu s výrobou hliněných nádob nebo paličkování Vamberecké krajky. Proběhne také ukázka výroby a zdobení krásného patschworku, pletení ozdob, malování, tepání a zdobení kraslic či předmětů z dřevité vaty. Nejen děti potěší staročeské velikonoční tradice a zvyklosti ve východních Čechách. V gastronomické části výstavy bude ukázka staročeského pečení našich babiček s recepty a návody. Ochutnáte také nejen novodobé různé velikonoční velkopekárenské výrobky.

Sobota bude ve Vrchlabí patřit jarnímu flerjarmarku. Od devíti do čtyř hodin na námětsí můžete oslavit jaro nákupem šperků, kabelek, originálního oblečení, velikonočních dekorací, bytového textilu a dalších výrobků od fler tvůrců.  Pokud nebude pršet, vezměte děti s sebou, budou dětské dílničky. Jarmarkem vás hudebně provede Duo Filip & Nikita.

I v Bartošovicích v Orlických horách se koná Velikonoční jarmark. Chráněné dílny Kopeček pořádají po dvou letech odmlky velikonočně laděný jarmark. Těšit se můžete na ukázky řemesel, prodej výrobků, skvělou muziku, výtečné jídlo a pití. Přijďte se podívat na keramickou, tkalcovskou dílnu, zpracování vlny, košíkářství, pletení pomlázek, zdobení kraslic, kovárnu, vázání rybářských mušek. Ochutnáte zde velikonoční jídla a domácí máslové mazance. Program začne  v sobotu 9. dubna od deseti hodin.

Velikonoční betlémské trhy v Třebechovicích pod Orebem se odehrají v sobotu od devíti hodin a nabídnou tradiční řemeslné stánky a pochutiny, ale také prohlídku Třebechovického muzea betlémů. Jarmark se uskuteční na Masarykově náměstí po celý den.

V areálu zámku Doudleby vás výrobci, pěstitelé, řemeslníci a prodejci letos přivítají hned na několika farmářských trzích. V neděli 10. dubna to budou farmářské velikonoční trhy, které se konají od devíti do čtyř hodin..

V Trutnově probíhá o víkendu sedmý ročník výstavy železničních modelů a kolejišť v provozu. Výstava proběhne v tradičních prostorách Malého sálu MěÚ Trutnov. K vidění budou kolejiště a modely různých modelových měřítek. I v tomto ročníku budou k vidění nové exponáty.

V pátek večer má od osmi hodin v hradecké Petrof Gallery koncert kapela Wohnout. Ta oslavila čtvrtstoletí své existence vydáním desátého řadového alba, které nese netradiční pojmenování – HUH! Turné je průřezem best of dosavadních 25 let společně s výběrem toho nejlepšího z nové placky.

Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem se v sobotu koná Safari běh 2022. Svými výkony tentokrát podpoříte záchranu vážně ohrožené zebry bezhřívé v Ugandě. Čeká vás trať na deset a pět kilometrů a rodinný běh na dva kilometry.

Les plný zvířátek, to je název akce, kterou mohou rodiče s dětmi navštívit v hradeckých lesích. Na trase potkáte zvířátka a s každým si zahrajete nějakou veselou hru. Na konci bude připravené malé lanové centrum a prstové malování. Program se koná v sobotu od deseti hodin u Zděné boudy. Vstup je zdarma.

NãPLAVKA café & music bar v Hradci Králové pořádá v sobotu od 17 hodin benefiční koncert na podporu Ukrajiny. Celý výtěžek ze vstupného, prodeje piva a specialit ukrajinské kuchyně půjde na humanitární pomoc. Zahrají kapely Factorial! Orechstra, Urban Robot, Minute 22 a budou se dražit obrazy známých umělců. Vstupné je dobrovolné.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, kultura, víkend, akce, Velikonoce, jarmark, koncert, benefice, děti, pomlázka, specialita, řemeslník, výrobky, kraslice, řemeslo, styl, Broumov, Trutnov, Františkánský klášter (Opava), ZOO Dvůr Králové, Třebechovické muzeum betlémů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu se naučíte plést pomlázku a ochutnáte velikonoční speciality  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.