Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do bývalé ubytovny v Hradci Králové by se mohlo nastěhovat prvních 25 uprchlíků

Do bývalé ubytovny Fakultní nemocnice v Hradci Králové na sídlišti Moravské Předměstí by se mohlo nastěhovat prvních až 25 uprchlíků z Ukrajiny. Město nyní v ubytovně, která je několik let prázdná, zařídilo úklid prvního podlaží a poskytlo část vybavení. Ve městě je podle něj ubytováno asi 1 690 ukrajinských uprchlíků, z toho přibližně 110 v zařízeních města.

Ubytování uprchlíků v osmipatrové ubytovně, v níž dříve bydlelo několik stovek zdravotních sester a lékařů, bude podle primátora již v režii ministerstva vnitra. Varianta, že by si město ubytovnu vzalo do správy na základě výpůjčky, podle primátora padla.

"Informaci, že chce ubytovnu přebrat ministerstvo, jsme dostali v pátek odpoledne s tím, že termín pro uzavření výpůjčky je do pondělního poledne," uvedl na tiskové konferenci primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Udělat smlouvu a nechat ji schválit orgány města nebylo však podle něj za tak krátkou dobu možné. Radnice také míní, že obnovení provozu ubytovny bude snazší pro stát, který pro to má nesrovnatelně větší finanční možnosti než město.

Dlouhodobým cílem radnice je získat ubytovnu, která je majetkem státu, do svého vlastnictví. Základem transakce je směna ubytovny za parkoviště, které u nemocnice město nechalo v roce 2020 postavit. Město by mělo státu ještě dát doplatek v penězích a další pozemky, které by nemocnice mohla využít. "O směně stále jednáme, vyměřují se pozemky," řekl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (za ANO).

Nejvíce uprchlíků z Ukrajiny město ubytovalo v kempu Stříbrný rybník, dalších asi 35 našlo zázemí v ubytovně městských Leteckých služeb na hradeckém letišti. Tři pokoje pro nouzové přespání město nabídlo v objektu městských lázní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, Ukrajina, správa, byty, boje, nemocnice, Hradec Králové, ubytovna, uprchlík, Fakultní nemocnice Hradec Králové, primátor, Moravské Předměstí, Alexandr Hrabálek, ODS, Pavel Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do bývalé ubytovny v Hradci Králové by se mohlo nastěhovat prvních 25 uprchlíků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.