Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové zřejmě zvedne dopravnímu podniku dotaci až o 50 milionů. Jízdné zatím nezdraží

Město Hradec Králové kvůli zdražení nafty a růstu dalších nákladů zřejmě zvýší dotaci městskému dopravnímu podniku až o 50 milionů korun. Se zvýšením cen jízdného v MHD radnice nepočítá. Na včerejší tiskové konferenci to řekl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (za ANO). Zatím město v rozpočtu počítá s dotací dopravnímu podniku ve výši 293,9 milionu korun, meziročně to je o 12 milionů korun více.

"Pokud město nenajde jiný systém úspor v dopravním podniku, bude to muset dopravnímu podniku uhradit. Jedná se o částky řádově kolem 50 milionů korun," řekl Marek. Připomněl, že každé zdražení nafty o jednu korunu na litru podniku zvyšuje náklady za rok o 1,3 milionu korun. Ve srovnání s letošním 24. únorem, kdy začala invaze ruských vojsk na Ukrajinu, je litr nafty v ČR dražší o 9,6 koruny. Navíc se podnik letos musí vyrovnat i s vyššími cenami elektřiny, náhradních dílů a vyššími mzdovými náklady.

Dopravní podnik podle Marka nyní zpracovává v několika scénářích možný plán úspor až po úroveň kritických úspor v částce 100 milionů korun. "Chceme, aby zastupitelé a členové příslušných komisí a výborů měli představu, co znamená takové částky ušetřit, a co by to znamenalo pro dopravní podnik," řekl Marek.

Se zdražením jízdného v MHD město podle Marka nepočítá. Případná debata o změnách jízdného by podle něj mohla přijít na řadu ke konci letošního roku v souvislosti se zavedením nového odbavovacího systému. Dříve Marek uvedl, že město zvažuje zavedení jízdného pro děti od šesti do 15 let jen za 100 korun ročně, čímž by dopravní podnik ve výnosech přišel o 15 až 18 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, MHD, benzin, ceny, Hradec Králové dopravní, podnik, nafta, cena, pohonné, hmoty, dopravní společnost, Hradec Králové, dotace, Pavel Marek, jízdné, ANO 2011, Ukrajina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové zřejmě zvedne dopravnímu podniku dotaci až o 50 milionů. Jízdné zatím nezdraží  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.