Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Policie má výsledky expertizy vzorků z požáru zámku v Horním Maršově

Trutnovští kriminalisté dnes od hasičů obdrželi výsledky chemické expertizy vzorků z místa požáru zámku v Horním Maršově na Trutnovsku. Policie vzhledem k vyšetřování nemůže závěry laboratorního zkoumání jakkoli komentovat, řekl mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc. Nejpravděpodobnější příčinou požáru z 19. srpna je tak stále úmyslné zapálení nebo nedbalostní jednání.

Technickou závadu vyšetřovatel na místě vyloučil. „Výsledky laboratorního zkoumání zajištěných stop jsme již obdrželi a nyní je vyhodnocujeme. Ve věci probíhají i další úkony, směřující k objasnění celé události. Z důvodu probíhajícího šetření nemůžeme sdělovat více informací,“ řekl Vincenc.

Policie případ začala vyšetřovat pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Případný pachatel zapálení zámku je ohrožen trestní sazbou až šesti let vězení. Škoda na zámku je zatím odhadnuta na více než pět milionů korun.

Podle mluvčí krajských hasičů Martiny Götzové vzorky prověřovala laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč na Pardubicku, která spadá pod Hasičský záchranný sbor ČR. „Laboratoř zkoumala přítomnost chemických látek podporujících hoření ve vzorcích z požářiště. Výsledky jsme obdrželi a předali policistům,“ řekla mluvčí bez bližších informací.

PSALI JSME: Požár zničil zámek v Horním Maršově, škoda asi pět milionů korun 

Server iRozhlas v pondělí 27. srpna uvedl, že podle majitele, ruského podnikatele Sergeje Majzuse památkově chráněný zámek někdo úmyslně zapálil. Podnikatel tvrdil, že zámek chtěl prodat.

„Stále jsou ve hře dvě vyšetřovací verze, jaká z nich je pravděpodobnější, nelze nyní komentovat,“ dodal Vincenc.

Požár původně barokního zámku zničil všechny střechy, věž a poškodil první patro. Zámek, který je kulturní památkou, byl podle informací webu best-reality.cz nabízen na prodej za 14,5 milionu korun. Od roku 1994 zámek nebyl nijak využívaný.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky HZS, SDH, požár, vyšetřování, Police ČR, zámek, policie, Horní Maršov, okres Trutnov, Hasičský záchranný sbor, Pardubický kraj, Lázně Bohdaneč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie má výsledky expertizy vzorků z požáru zámku v Horním Maršově  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.