Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stromy kolem silnic ve Dvoře Králové jdou k zemi. Jde o bezpečnost chodců i dopravy

Ve Dvoře Králové nad Labem probíhá čistka alejí v ulicích 28. října a 5. května. K zemi musí celkem 12 vzrostlých stromů, které jsou součástí aleje. Podle radnice jde o bezpečnost v dopravě i samotných chodců. Stromy jsou nemocné.

„Vždy, když se jedná o kácení více stromů v jedné lokalitě, tak to mezi občany vyvolává velké emoce. Nicméně k tomuto kroku jsme museli přistoupit zejména kvůli špatnému zdravotnímu stavu stromů, které i přes vynaloženou péči delší dobu ohrožovaly nejen chodce a cyklisty, ale také projíždějící auta,“ uvedl starosta Jan Jarolím (ANO). Cílem radnice je stromy postupně obnovovat. Za ty pokácené technické služby vysadí celkem 37 nových lip po obou stranách aleje. 

Zdravotní stav stromů posuzovali správci zeleně i pracovníci odboru životního prostředí. „Znalec v oboru následně vypracoval posudek,“ potvrdila mluvčí úřadu Miroslava Kameníková. Z toho vyplývá, že u některých stromů stačilo provést takzvaný zdravotní řez. „Tím by ale došlo k dalšímu oslabení jejich vitality a jen by to urychlilo jejich další chřadnutí,“ vysvětlil Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí. 

Proti kácení stromů byla podána odvolání. Původní rozhodnutí místního orgánu ochrany přírody, které bylo vydáno již na jaře 2021, potvrdil Krajský úřad Královéhradeckého kraje. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dvůr Králové nad Labem

Štítky stromy, lípa, alej, kácení, Dvůr Králové, bezpečnost, nemocný, veřejnost, názor, posudek, příroda, Dvůr Králové nad Labem, strom, Jan Jarolím, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromy kolem silnic ve Dvoře Králové jdou k zemi. Jde o bezpečnost chodců i dopravy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.