Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česko má třetí nejvyšší inflaci v Evropské unii. Pohybuje se na hranici deseti procent

Míra inflace v Evropské unii v únoru vystoupila na rekordních 6,2 procenta z lednové hodnoty 5,6 procenta. Ve své zprávě to dnes oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Česká republika má z celé unie třetí nejvyšší inflaci, a to rovných deset procent. Tak jako v minulých měsících i v únoru se na růstu cen podílely nejvíce energie.

V eurozóně míra inflace v únoru vystoupila na 5,9 procenta, zatímco v lednu činila 5,1 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny v EU zvýšily v únoru o 0,9 procenta, stejně jako v eurozóně. Silný růst cen je patrný zejména při srovnání se situací před rokem. Loni v únoru byla roční míra inflace v EU na 1,3 procenta, zatímco v eurozóně činila 0,9 procenta.

Nejnižší míru inflace měly v únoru Malta s Francií, kde v obou případech činila 4,2 procenta. Následovaly Portugalsko, Finsko a Švédsko, ve všech těchto zemích inflace činila 4,4 procenta. Naopak nejvyšší inflaci měla Litva (+14,0 procenta), Estonsko (+11,6 procenta) a Česká republika s deseti procenty.

Jízda taxíkem po Hradci Králové je dražší. Zvyšující se ceny pohonných hmot mohou potrápit i aerokluby

Za posledních několik dní cena pohonných hmot vyskočila strmě vzhůru. V Královéhradeckém kraji se litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 i nafty pohybuje těsně pod hranicí 50 korun. Kvůli dražšímu palivu si lidé v Hradci Králové připlatí za...

Ve srovnání s lednem roční míra inflace klesla ve dvou členských státech unie, ve zbývajících pětadvaceti se zvýšila.

Energie přispěly k celkové roční inflaci z 3,12 procentního bodu, následovaly služby (+1,04 bodu), dále kategorie potraviny, alkohol a tabák (+0,90 bodu) a neenergetické průmyslové zboží (+0,81 bodu).

Inflace je obvykle chápána jako opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty (tj. kupní síly) dané měny vůči zboží a službám, které spotřebitel kupuje. Jeli v ekonomice přítomna inflace spotřebitelských cen, pak na nákup téhož koše zboží a služeb spotřebitel potřebuje čím dál více jednotek měny dané země.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky inflace, Česká, republika, ČR, cena, peníze, finance, EU, průzkum, žebříček, energie, únor, Česko, Evropská unie, Eurozóna, Eurostat, spotřebitel, Francie, Malta, Finsko, Portugalsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko má třetí nejvyšší inflaci v Evropské unii. Pohybuje se na hranici deseti procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.