Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záchranné složky nacvičovaly záchranu osoby v těžkém terénu Adršpašsko-teplických skal

Adršpašsko-teplické skály se staly dějištěm výcviku záchranných složek. Zapojili se profesionální i dobrovolní hasiči a členové Skalní záchranné služby v kooperaci se zdravotnickou záchrannou službou a Policií ČR. Trénovali vzájemnou souhru při krizových situacích, ke kterým v této hojně navštěvované lokalitě může dojít.

V oblasti Vlčí rokle se konal výcvik záchranných složek zaměřený na krizové situace, do kterých se turisté v této oblasti mohou dostat. Obzvlášť zimní měsíce přináší mnohá rizika jako jsou například zledovatělé a neschůdné cesty, brzké stmívání a špatný signál v lokalitě skal.

Mnohdy se v nepřehledném terénu skal stane, že turista kvůli tmě nebo vyčerpání špatně odbočí, nebo může dokonce dojít ke zranění. Jediným východiskem je pak zavolat tísňovou linku s žádostí o pomoc,“ popsala rizika tisková mluvčí hasičů Martina Götzová.

Pokud dojde k reálnému zásahu, pak je nutné, aby záchranné složky vzájemně spolupracovaly a koordinovaly práce v terénu. Komunikace je v těchto případech ještě ztížená nedostatečným signálem pro telefony nebo vysílačky, i s tím musí složky umět naložit.

Výcvik tak co nejvíce kopíroval reálný zásah, během kterého se zraněná osoba nalézala ve strži, bez telefonního signálu, podchlazená a s poraněnou nohou, tedy bez možnosti kamkoli dojít.

"Cvičili jsme v pozdějším odpoledni, kdy se začínalo stmívat a terén byl zledovatělý. Pokud nám zraněná osoba poskytne například souřadnice z aplikace Záchranka, může být takový zásah opravdu rychlý, to však nebyl případ cvičení,“ popsal velitel čety ze stanice Náchod Josef Hlaváček.

Záchranáři museli propátrat modrou turistickou značku a případné odbočky. Než se složky dostaly ke zraněné osobě, uběhla zhruba hodina. Poté bylo potřeba postiženému poskytnout první pomoc a zajistit především tepelný komfort.

Figurant byl následně pomocí nosítek a lanové techniky vyproštěn a záchranáři ho převezli do míst dostupných pro další zdravotnickou péči a techniku.

Pro výcvik byla připravena dvě náročná stanoviště. Na plnění úkolů na stanovištích dohlíželi instruktoři-lezci z Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí, které spadá organizačně pod HZS Královéhradeckého kraje,“ doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Adršpašsko-teplické skály, záchranáři, cvičení, terén, koordinace, záchranka, lezci, policie, hasiči, skála, Policie České republiky, Josef Hlaváček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranné složky nacvičovaly záchranu osoby v těžkém terénu Adršpašsko-teplických skal  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.