Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lyžařské areály na východě Čech o víkendu navštívily tisíce lidí

Tisíce lidí na východě Čech o víkendu využily slunečného počasí a vyrazily za sněhem do hor. Velká lyžařská střediska za víkend zaznamenala nadprůměrnou návštěvnost. V Krkonoších a v Orlických horách panují nadále velmi dobré sněhové podmínky. Zájem byl tak velký, že některá parkoviště v horských střediscích již dopoledne zaplnila auta lyžařů a policie musela regulovat dopravu.

Do největšího lyžařského střediska ČR ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších v sobotu a v neděli zavítalo celkem asi osm tisíc lidí. "Jsou jedny z nejlepších podmínek sezony. Návštěvnost byla nadprůměrná, ale ne nejvyšší v sezoně. Lyžování je super," řekl v neděli manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn Adam Svačina. Ve Špindlerově Mlýně se lyžuje na většině z 27 kilometrů sjezdových tratí.

Jeden z nejlepších víkendů mají za sebou také ve východokrkonošském SkiResortu Černá hora – Pec. "Za sněhem do východních Krkonoš vyrazilo za víkend zhruba 15 tisíc lidí. K dispozici měli okolo 46 kilometrů sjezdovek a téměř 70 kilometrů běžeckých tras. Skvělé podmínky by měly vydržet i do dalších dní. Ve SkiResortu sezona rozhodně nekončí. Na sjezdovkách je stále metr až 1,5 metru sněhu," řekla  mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Ve SkiResortu se lyžuje ve všech šesti areálech, od Černé hory přes Pec pod Sněžkou a Černý Důl až po Malou Úpu.

Kvalitní lyžování nabízejí i střediska v Orlických horách, na hřebenech jsou desítky kilometrů upravovaných běžeckých tras. V sobotu i v neděli musela policie v horském sedle u Šerlichu regulovat dopravu, aby zůstala průjezdná silnice Deštné - Orlické Záhoří. Parkoviště se tam pokaždé zaplnila. Horské sedlo je oblíbeným nástupním místem pro hřebenové túry.

Problémy v dopravě byly o víkendu kvůli vysokému zájmu o hory také v Krkonoších. Policie v sobotu dopoledne například na silnici před Špindlerovým Mlýnem vracela auta rekreantů mířící do střediska zpět do nedalekého Vrchlabí.

Na hřebenech Krkonoš je podle Horské služby Krkonoše okolo 120 až 180 centimetrů sněhu, více navátého sněhu je na závětrných svazích v odtrhových zónách a žlabech ve všech expozicích. V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. V Orlických horách leží na hřebenech přes půl metru sněhu.

Největší zimní areál v Pardubickém kraji v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem má otevřených přes deset kilometrů sjezdových tratí. Také tam bylo po oba dny rušno. O víkendu tam zavítalo 5,5 až šest tisíc návštěvníků.

"Z hlediska návštěvnosti jde o třetí nejlepší víkend v této lyžařské sezoně. Sněhové podmínky i počasí jsou ideální,“ uvedl v neděli obchodní manažer střediska v Dolní Moravě Tomáš Drápal.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Královéhradecký, Pardubický, víkend, zájem lyžování, lyže, snowboard, běžky, volný, čas, Česko, lyžařské středisko, Krkonoše, doprava, policie, Orlické hory, Špindlerův Mlýn, SKIAREÁL Špindlerův Mlýn, a.s., Černá hora, Dolní Mo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařské areály na východě Čech o víkendu navštívily tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.