Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Obcí projížděl stovkou. Nepřiměřená rychlost má na svědomí třetinu nehod, varuje policie

Doslova závodníka zastavila tento týden policejní hlídka v centru Rtyně v Podkrkonoší. Kosteleckou ulicí se hnal rychlostí 97 kilometrů v hodině. Maximální povolenou rychlost překročil o 47 kilometrů v hodině. Policisté varují, že nepřiměřená rychlost je příčinou zhruba třetiny všech dopravních nehod.

„Policisté vozidlo řádným způsobem zastavili a s dvaatřicetiletým řidičem provedli silniční kontrolu. Dále s ním sepsali oznámení o přestupku, které postoupili ke správnímu orgánu k projednání,“ vysvětluje policejní mluvčí Šárka Pižlová.  

Ve správním řízení řidiči hrozí pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok.  

Nepřiměřená rychlost má na svědomí třetinu všech dopravních nehod  

Nedodržování maximální povolené rychlosti je příčinou zhruba jedné třetiny všech dopravních nehod v České republice. Většinou má taková srážka fatální následky. „Situace, kdy dojde k velkému přetížení při nárazu, funguje takzvané decelerační trauma. To znamená, že člověk je sice zadržen bezpečnostními pásy, ale pohyb lidských orgánů pokračuje,“ podotkl lékař Jiří Smetana.  

Při rychlosti 50 kilometrů za hodinu je na suché silnici brzdná dráha dlouhá v průměru 28 metrů. Řidič ujede 14 metrů, než stihne zareagovat, dalších 14 metrů auto brzdí. V případě, že jede auto rychlostí 80 kilometrů, zastaví až po 57 metrech. To opět za předpokladu, že je suchá vozovka. Na mokré se brzdná dráha prodlužuje na 71 metrů, na sněhu dokonce na 187 metrů.   

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky rychlost, Rtyně v Podkrkonoší, přestupek, policie, kontrola, doprava, nehoda, riziko, brzdná, dráha, dopravní nehoda, Česko, Jiří Smetana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tonda Ňákej

Kostelecká ulice ve Rtyni.. tak.. cesta z jedné strany podél pole bez zástavby.. okraj obce.. pokud jel ve směru Červený Kostelec tak ohrozil maximálně toulavé kočky.. v opačném směru už je 50 na místě.. a teď.. nepřiměřená rychlost bohužel nemá s překračováním maximální povolené rychlosti nic společného ani z hlediska statistiky dopravních nehod.. 100 může být bez rizika stejně jako 30 nebezpečné.. dopravně technický strav vozovky, technické vlastnosti a stav vozu/pneu, zastavěná/nezastavěná oblast, denní doba, fyzický stav a soustředěnost řidiče.. atd. to vše definuje přiměřenou rychlost. Článek je snůška hysterickejch blafů, lidi co nepřemejšlí a jedou paušálně 50 námraza-nenámraza, jsou zabijáci vs. když se někdo na volném úseku bez zástavby na suchu rozjede nad limit ale na mokru podél frekventového chodníku nepřeleze 20tku..

Neděle, 13. března 2022, 22:34Odpovědět

Obcí projížděl stovkou. Nepřiměřená rychlost má na svědomí třetinu nehod, varuje policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.