Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Centrum pro uprchlíky z Ukrajiny v Hradci Králové odbavilo za první den 201 lidí

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj za první den provozu kompletně odbavilo 201 ukrajinských uprchlíků, kteří prchají ze země kvůli válce s Ruskem. První administrativní pomoc v centru dostalo více než 350 lidí. Ve spolupráci s hasiči, policií a dalšími organizacemi zřídil centrum Královéhradecký kraj v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Centrum funguje od středečního dopoledne.

Otevřeno má KACPU 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a slouží primárně k příjmu a pomoci uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny, kteří nemají povolení k pobytu.

"Jen včera (ve středu) do centra dorazilo přes 350 lidí, kteří se zde dočkali první administrativní pomoci. Kompletně odbaveno a vízum a zdravotní pojištění obdrželo 201 osob. Centrum je otevřeno nepřetržitě a lidé utíkající před válkou zde najdou útočiště a v případě potřeby se jim kromě té administrativní dostane také zdravotnické pomoci," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Krajské asistenční centrum využívá prostory dvou sálů v přízemí hradeckého Aldisu. První sál slouží jako čekárna, ve druhém sálu je takzvaný front desk pro veškeré administrativní procesy. Zabezpečuje prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny. Zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařídí v případě potřeby umístění a dopravu do dočasného ubytování, uvedlo hejtmanství.

Krajští hasiči, kteří provoz centra koordinují, v Královéhradeckém kraji evidují v rámci volných ubytovacích kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny zhruba 2900 volných míst. Jde o lůžka z kapacit ministerstva vnitra či soukromníků. "Většina uprchlíků, kteří do hradeckého KACPU dorazila, zatím má ubytování zajištěné, ať už u příbuzných či známých. Obrací se na nás početná skupina osob, které nabízejí soukromé ubytování. Spíše jde o nabídky pro menší skupiny. Pokud bude potřeba, budeme je oslovovat a využívat," řekl ředitel krajských hasičů David Pouč.

Registrace v KACPU obnáší lustraci, vydání statusu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. "Veškerou administrativu usnadňuje fakt, že registrace probíhá na jednom místě," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Na provozu centra spolupracují krajští hasiči s krajským policejním ředitelstvím, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Úřadem práce ČR, Diecézní katolickou charitou Hradec Králové a také se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje. Další informace jsou na www.kr-kralovehradecky.cz/kacpu/. Paralelně s tímto centrem funguje v Hradci Králové také regionální pracoviště Odboru azylové a migrační politiky na Ulrichově náměstí v centru města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, sociální, boje, Královéhradecký, uprchlík, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, válka, Kongresové centrum Aldis, Rusko, Ministerstvo vnitra České republiky, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum pro uprchlíky z Ukrajiny v Hradci Králové odbavilo za první den 201 lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.