Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradec Králové přijal první ukrajinské rodiny. Dopravní podnik může poslat na hranice s Ukrajinou autobusy

Městské byty, ubytovna na Brněnské ulici, hotel Stadion nebo letiště. To jsou jen některá místa, která by mohla nabídnout volné ubytovací kapacity pro lidi prchající z války zasaženou Ukrajinou. První rodiny s dětmi město přijalo už o víkendu.

„Kromě oslovení a nabídnutí pomoci partnerskému městu Černihiv začala radnice připravovat městské ubytovny a byty, které by mohly dočasně posloužit jako útočiště pro obyvatele prchající z Ukrajiny,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Kromě toho město uvolnilo jeden milion korun, které investuje právě do pomoci ukrajinským uprchlíkům.  

„V prvních dnech jsou uspokojovány individuální požadavky na ubytování ze strany ukrajinského spolku, oblastní charity či Univerzity Hradec Králové, sestavili jsme seznam míst, která by se dala za tímto účelem využít,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Marek (ANO). Podle jeho slov jde například o ubytovací kapacity Leteckých služeb HK na hradeckém letišti nebo penzion Aquacentra.  

Vedení města počítá, že další uprchlíci by mohli být ubytováni v chatkách kempu u Stříbrného rybníka, v hotelu Stadion nebo ubytovně Brněnská. Společně s Fakultní nemocnicí Hradec Králové se město připravuje i na možnost ubytování v ubytovně nemocnice. V této chvíle se pracuje na jejím vybavení. Poskytnout by mohla jednu z největších ubytovacích kapacit ve městě.  

„Budova je zcela prázdná, jsme ale domluveni s městem a charitou, že v případě potřeby ji vybaví nábytkem a dalšími potřebnými věcmi,“ potvrdil ředitel hradecké nemocnice Vladimír Palička.  

V Hradci Králové od úterý funguje i krajské asistenční místo pomoci, které sídlí v kongresovém centru Aldis. „Bude zajišťovat příjem a pomoc ukrajinským občanům, kteří v našem kraji budou hledat dočasné útočiště,“ řekl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). To vzniklo za spolupráce Královéhradeckého kraje a dalších složek IZS.  

Dopravní podnik vyšle autobusy na hranice s Ukrajinou  

S pomocí přišel i Dopravní podnik Hradec Králové, který má připravené autobusy. V případě potřeby budou vyslány na hranice s Ukrajinou, kde zajistí dopravu uprchlíkům do České republiky.  

„Máme několik řidičů, Ukrajinců, kteří ačkoliv jezdí pouze s vozy MHD a nemohli by tedy vyrazit na dálkovou jízdu přes hranice, tak se nabídli, že by zajistili koordinaci přepravy osob a ujali se role tlumočníků. Za to jim velmi děkujeme,“ doplňuje ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham

Univerzita HK finančně podpoří ukrajinské studenty. Ti na dnešek svolávají další happening

Univerzita Hradec Králové se rozhodla pomoct svým ukrajinským studentům a poskytne jim jednorázové stipendium ve výši deset tisíc korun. V těchto mimořádně těžkých chvílích jim nabízí taky psychologickou pomoc. Studenti dnes v úterý 1. března...

Velkorysou pomoc připravují i ostatní města Královéhradeckého kraje  

Jednu s největších materiálních sbírek uspořádala čtveřice měst Rychnov nad Kněžnou, Dobruška, Kostelec nad Orlicí a Týniště nad Orlicí. První zásilku hygienických potřeb odvezla v neděli vpodvečer dodávka správy uprchlických zařízení do zařízení pro cizince ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. 

Druhou zásilku si v pondělí ráno převzalo pobytové středisko v Kostelci nad Orlicí. Hlavní část humanitární pomoci odjela v úterý ráno do polského města Přemyšl na polsko-ukrajinském pomezí.  

Humanitární sbírku začátkem týdne vyhlásil i Náchod. Do hasičské zbrojnice v Raisově ulici mohou lidé nosit zdravotnický materiál, obuv, oblečení, velké stany, přikrývky či ešusy. „Věci budou postoupeny do Koordinačního centra pomoci Ukrajincům v Hradci Králové - Plotištích. Pomoc bude směřována také do partnerského města Ťačiv," uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof

Naopak Trutnovská radnice se rozhodla sbírku neorganizovat. Podle oficiálního vyjádření město považuje za nejefektivnější způsob finanční příspěvek na sbírkový účet Českého červeného kříže. Sama radnice na Ukrajinu pošle zdravotnický materiál v hodnotě 100 tisíc korun. 

Samostatná humanitární sbírka vznikla i přímo v Hradci Králové. Zorganizovala ji místní buňka České pirátské strany. Lidé mohou do sídla na Masarykově přispívat každý všední den vždy od 16:00 do 20:00. Už o víkendu se podařilo sehnat šest plných aut dek, spacáků, oblečení, lékařského materiálu, léků a trvanlivých potravin. 

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Benáčková

Štítky Hradec Králové, pomoc, ubytování, azyl, uprchlík, Ukrajina, Rusko, ČR, solidarita, Královéhradecký, kraj, dopravní společnost, ubytovna, radnice, Univerzita Hradec Králové, Pavel Marek, ANO 2011, Černihiv, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové přijal první ukrajinské rodiny. Dopravní podnik může poslat na hranice s Ukrajinou autobusy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.