Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Univerzita HK finančně podpoří ukrajinské studenty. Ti na dnešek svolávají další happening

Univerzita Hradec Králové se rozhodla pomoct svým ukrajinským studentům a poskytne jim jednorázové stipendium ve výši deset tisíc korun. V těchto mimořádně těžkých chvílích jim nabízí taky psychologickou pomoc. Studenti dnes v úterý 1. března pořádají taky další happening na protest proti válce.

Univerzita Hradec Králové svůj postoj k ruské invazi na Ukrajinu dala jasně najevo hned na začátku konfliktu, který odsoudila jako neomluvitelné porušení mezinárodního práva a popření práv a svobod suverénního státu na území Evropy.

Vedení Univerzity se rozhodlo pomoct všem studentům ukrajinské národnosti, a to vyplacením mimořádného jednorázového stipendia ve výši deset tisíc korun. Studenti si o něj mohou zažádat prostřednictvím formuláře a peníze dostanou obratem.

Zároveň jsme rozpracovali schéma dlouhodobých stipendií, která budeme poskytovat všem studentům, kteří jsou nějakým způsobem zasaženi tímto konfliktem, bez ohledu na národnost,“ uvedl mluvčí Univerzity HK Jakub Novák.

To se může dotýkat i ruských studentů, kteří kvůli sankcím západu mohou mít omezený přístup k financím, a tudíž by se mohli ocitnout úplně bez zdrojů. „Jsou to stále naši studenti, takže pokud by se jich ten konflikt opravdu bezprostředně dotýkal, tak jim samozřejmě pomůžeme. Jsme s nimi v kontaktu,“ dodal Novák.

Univerzita také nabízí možnost odložit, snížit nebo úplně odpustit platbu kolejného a studentům nabízí i psychologickou pomoc.

Samotní studenti UHK pak na dnešek 1. března pořádají poklidný protest za účelem projevit nesouhlas s agresí Ruské federace a Běloruska proti Ukrajině a projevit nesouhlas s válkou na Ukrajině. „Lidské utrpení za účelem zisku moci je nepřijatelné a musíme ukázat, že nemáme strach a máme odhodlání se postavit nesvobodě a válce, kterou Vladimir Putin rozpoutal v Evropě,“ píší zástupci studentů na webových stránkách.


Shromáždění se bude konat v kampusu UHK Na Soutoku, na náměstí Václava Havla v úterý 1. března od 14 hodin. Součástí setkání bude i sbírku pro organizaci Člověk v tísni.


 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Univerzita, studenti, stipendium, pomoc, finance, kolej, mluvčí, happening, setkání, Ukrajina, Univerzita Hradec Králové, ruská invaze na Ukrajinu, Evropa, Jakub Novák, Vladimir Vladimirovič Putin, Václav Havel, Člově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita HK finančně podpoří ukrajinské studenty. Ti na dnešek svolávají další happening  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.