Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na letošní leteckou show CIAF dorazí desítky strojů z osmi zemí

Na 25. ročníku mezinárodního leteckého festivalu CIAF bude 1. a 2. září na královéhradeckém letišti k vidění více než 30 letadel a vrtulníků. Své zastoupení v Hradci Králové budou mít vojenské a civilní stroje z osmi států, například z Německa, Slovinska, Srbska, Velké Británie nebo Ukrajiny. Letecká přehlídka omezí dopravu v severní části města.

Mluvčí akce Tomáš Otruba řekl, že letošní ročník si připomene i 100. výročí založení republiky. „Hodně letounů z české sekce budou historické stroje, které se postupně objevovaly na základnách v bývalém Československu. Odkazujeme tím na výročí republiky a československého letectva,“ řekl.

Upozornil také na letovou ukázku akrobatického dvojplošníku ze Slovinska Slike Ultimate 20-300S. „Objeví se i německý akrobat Tim Tibo, který létá na stroji XA42. Pro ty, kteří mají rádi rychlé a hlučné letouny, bude SU-27 z Ukrajiny. Určitě bude stát za zhlédnutí také akrobatická skupina Baltic Bees z Lotyšska,“ řekl Otruba.

K vidění na statické ukázce budou třeba dva turbovrtulové cvičné letouny Tucano T1 ze základny RAF Linton-on-Ouse. Mezi historickými letouny budou i Bleriot, britský stíhací letoun Spitfire nebo dvojplošník Aero C-104.

Letiště bude po oba dny otevřené od 8:00 do 17:00. Letový program začne v 11:00 průletem dvou stíhacích letounů gripen. Vstupné na den je 300 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma, parkované není v ceně a stojí 100 korun na den. Program CIAF 2018 bude zveřejněn nejpozději v pátek před leteckým dnem.

Letecká show omezí dopravu v severní části města. Na parkoviště na letišti se lidé autem nejlépe dostanou přes Pouchov nebo od Předměřic nad Labem. „Ulice Jana Černého bude uzavřena v úseku od křižovatky s ulicí K Zastávce po křižovatku s ulicí Letiště. Bude pouze pro složky IZS, vozidla zásobování, VIP a MHD. Doprava povede Pouchovskou ulicí,“ řekla Iva Kormošová z hradecké policie. Na příjezdových cestách bude o víkendu zákaz zastavení. Policie kvůli letecké přehlídce posílí hlídky. Návštěvníci budou také moci využít mimořádných linek MHD.

Letecká přehlídka do Hradce Králové v minulých letech přilákala desítky tisíc příznivců letectví, například loni dorazilo 20 tisíc a předloni na 40 tisíc lidí. CIAF se na hradeckém letišti koná od roku 1993. Výjimkou byla několikaletá přestávka, kdy byl v Brně.

Autoři | Foto By Jjirka [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky Ciaf, přehlídka, 2018, letadla, Hradec Králové, letiště, Ukrajina, Slovinsko, Německo, Velká Británie, Srbsko, Tomáš Otruba, Československo, Jan M. Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letošní leteckou show CIAF dorazí desítky strojů z osmi zemí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.