Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Správné investice zachovají hodnotu peněz, byty budou za deset let dvakrát dražší, říká odborník

Proč by měli lidé investovat a nenechat svoje peníze ležet na účtech? Jak investovat tak, aby peníze byly v bezpečí? Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí a jak je možné investovat i s minimálními finančními částkami na účtu? Na tyto a další otázky odpovídal v rozhovoru pro Drbnu Alan Pock, šéf společnosti Investown a odborník na investice.

Proč by měli lidé investovat a nenechat svoje peníze ležet na účtech?Ve chvíli, kdy si na něco člověk spoří, nejčastěji jde třeba o vlastní bydlení nebo auto, investování může lidem pomoci dostat se rychleji k jejich cíli. Ve chvíli, kdy neinvestuji, může nastat problém, protože zvlášť v dnešní době neobvykle vysoké míry inflace panuje vůči pouhému spoření poměrně nepřátelské prostředí, peníze rychleji ztrácí svou hodnotu. Obranou je právě vhodné investování.

Je teď vhodný čas na investice?
Myslím, že nikdy nebyl vhodnější čas na investování. Za to může inflace kolem pěti až šesti procent, která nejspíš ještě poroste, takže pokud člověk chce, aby mu zbylo něco z peněz, které si náročně vydělává, tak investice jsou základní ochrana. Mít peníze na účtu je zbytečné. Samozřejmě je nutné mít tam likvidní část peněz, ale důležité je průběžně investovat, aby se větší obnos peněz na účtu neznehodnocoval.

Do čeho je vhodné investovat?
Do všeho kromě kryptoměn, vysvětlím proč. Riziko přímo odpovídá zisku. Když mám třeba deset procent svých peněz volných, tak si je můžu dovolit dát na rizikové věci jako jsou právě kryptoměny, ale musím počítat s tím, že mi to buď hodně vydělá, nebo přijdu o všechno.

Jak tedy investovat tak, aby byly moje peníze v bezpečí?
Je dobré investovat část peněz do dluhopisů, část do akcií, část do nemovitostí, které se berou jako takový bezpečný přístav, protože na rozdíl od dluhopisů nebo kryptoměn sice nevydělávají závratné částky, ale na druhou stranu je jisté, že o své peníze nepřijdu. Jde tedy o rozumné rozdělení a taky o to, jaký jste typ investora.

Jaká je výhoda akcií nebo investic do nemovitostí oproti jiným možnostem investování?
Výhoda je v tom, že když mám volných pět tisíc korun měsíčně nebo když dostanu bonus od šéfa třicet tisíc korun, tak je tam můžu poslat. Proč bych je měl na účtu? Raději je investuji, asi bych je úplně neposlal do penzijního spoření. Výhodou mikroinvestic do realit je taky to, že tam nejsou žádné vstupní poplatky.

Mluvil jste o mikroinvesticích. Můžu si dovolit investovat i za předpokladu, že mám průměrný měsíční příjem a moc toho neuspořím? Od jaké částky můžu investovat?
Myšlenka je taková, že naprostá většina lidí chce investovat do nemovitostí, protože lidé pořád musí někde bydlet a platit hypotéku nebo nájem. Mikroinvestice fungují tak, že skrz mobilní aplikaci nebo webové rozhraní, se na jednu nemovitost dokáže složit tisíc nebo dva tisíce lidí. To otevírá trh všem, ne pouze těm, kteří mají na účtu miliony.

Je cena sedm milionů korun za byt v pohodě? Odpovídá realitní specialista Štěpán Schűtz

Proč jsou ceny nemovitostí v Hradci Králové tak vysoko? Dá se očekávat další zvyšování cen? Jak správně prodat byt nebo dům? A jak to bude s hypotékami? To jsou jen některé z otázek, které Hradecká Drbna řešila s hradeckým realitním specialistou...

O jaké konkrétní částky jde?
Mikroinvestice jsou často od pětistovky. Za 500 korun můžete investovat do nemovitosti a mít z ní pravidelný měsíční příjem. Pokud máte větší možnosti, můžete investovat vyšší částky. U nás v Investown máme průměrnou investici kolem 30 tisíc korun a máme asi kolem 40 tisíc aktivních investorů, ale někdo tam pošle pětistovku, někdo půl milionu.

Jaké jsou další varianty investic do nemovitostí?
Další variantou je vzít si hypotéku na byt, který není ve velkých městech. Existují lokality jako Ústí nad Labem, Most nebo Cheb, které jsou v jistém smyslu slova v rozkvětu, protože je tam naplánovaná infrastruktura, takže je pravděpodobné, že tato lokality v příštích pěti nebo deseti letech porostou, takže obecně tohle má smysl.

Má tenhle způsob investování nějaké nevýhody?
Pokud jste z Prahy a pořídíte si byt v Chebu, musíte tam jezdit, zařídit byt, starat se o něj, starat se o nájemce a tak dále. To je velmi náročné. Právě proto velká část investorů, kteří by měli i na koupi podobné nemovitosti, raději své peníze investuje skrze platformy, o kterých byla řeč, protože tam jen pošlou peníze a o byt, do kterého investovali, se stará ta společnost, přes kterou investovali. Když se jeden profesionální zaměstnanec stará o 120 nebo 130 bytů, tak dobře ví, jak psát nájemní smlouvy, jak nastavovat energie nebo jak zkontrolovat technický stav bytu.

Tím se dostáváme k cenám bydlení. Jaký je vývoj cen bytů?
Byty jsou někde až o čtyřicet procent dražší než před rokem, je to tak kvůli obrovské inflaci a nízkým úrokovým sazbám. V současné době se u nás cena bydlení dostává do stavu, který byl v Německu zhruba před deseti lety, kdy mladé rodiny neměly na to, aby si vzali hypotéku. O to důležitější je to spoření nebo investování tak, abych si dokázal našetřit na základ pro hypotéku.

Je nutné kupovat vlastní bydlení? Jak se díváte na možnost bydlet neustále v nájmu?
Záleží na fázi života. Když je člověk mladý, nemá rodinu, pracuje pro zahraniční firmu, neví, kde chce jednou žít, tak je nájem skvělá věc. Ale v Česku, na Slovensku nebo v Polsku jsme zvyklí na to, že když si zakládáme rodinu, nechceme se každý rok stresovat se zvyšováním cen nájmů nebo s tím, jestli nás majitel z bytu vyhodí. Z mého pohledu je bezpečnější a míň stresující si při zakládání rodiny pořídit svoje bydlení, i kdyby šlo o horší lokalitu, protože člověk někdy možná bude muset umět slevit ze svých nároků.

Dokážete říct, jak by se měly ceny bytů dál vyvíjet?
Nedávná analýza říká, že ceny nemovitostí například v Praze by měly růst o deset až dvacet procent, protože se vrátí část studentů a část turistů. Šance na nějakou korekci trhu je vždycky, ale dlouhodobý trend je takový, že za deset let budou ceny vyšší o osmdesát až sto procent.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky investice, odborník, rozhovor, Alan Pock, Investown, peníze, nemovitost, Drbna.cz, Praha, Cheb, Německo, Polsko, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správné investice zachovají hodnotu peněz, byty budou za deset let dvakrát dražší, říká odborník  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.