Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Ze Sněžky se na polskou stranu hory zřítil mladý muž. Padal téměř 400 metrů

Z vrcholu Sněžky se ve čtvrtek ráno zřítil na polskou stranu hory do údolí Lomničky mladý muž. Jeho pád po strmém zledovatělém svahu byl dlouhý téměř 400 metrů. Na facebooku to uvedli záchranáři Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Ke zraněnému muži vyrazili záchranáři z polské horské služby, kteří muže zajistili a začali připravovat k transportu. "Zároveň byla do akce nasazena Horská služba ČR společně s posádkou vrtulníku," uvedli záchranáři. Vrtulník však kvůli silnému větru nemohl vysadit záchranáře přímo u zraněného, ale musel přistát v závětří Studniční hory.

Záchranáři z vrtulníku s horskými záchranáři se pak přesunuli dva kilometry ke Slezskému domu a dále ke zraněnému pokračovali pěšky po Jubilejní cestě na polském úbočí Sněžky. Zraněného nejprve ošetřili a dali mu léky proti bolesti. Následně jej na nosítkách vytáhli lany z hloubky 150 metrů a dopravili ke Slezskému domu. Odtud zraněného na skútru převezli k vrtulníku, který jej odvezl do hradecké fakultní nemocnice.

V lednu roku 1975 skončil obdobný pád turisty do údolí Lomničky smrtí tří lidí. Tehdy po pádu zledovatělým svahem zahynul turista i dva členové krkonošské horské služby, kteří se ho pokusili zachránit.

Na hřebenech Krkonoš je nyní 120 až 160 centimetrů sněhu. "Po oblevě a dešti se prudce ochladilo, čímž vznikla ledová krusta na kterou napadlo za poslední sněžení 40 centimetrů nového sněhu," uvedla horská služba.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Polsko, rekreace, neštěstí, zranění, Krkonoše, Sněžka, Lomnička, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Facebook, horská služba, Horská služba České republiky, Slezský dům, Studniční hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Sněžky se na polskou stranu hory zřítil mladý muž. Padal téměř 400 metrů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.