Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kdo nepadá, jezdí pod své možnosti. Tvrdí výrobci jasanek z Orlických hor

Víte, co jsou jasanky? Pokud žijete v Orlických horách tak bezpochyby ano. Tradiční dřevěné lyže z kvalitního jasanu se tady vyrábí a používají už od dvacátých let minulého století. Díky elánu dvou nadšenců z obce Dobré na Rychnovsku se jasanky staly součástí vybavení i současných lyžařů fajnšmekrů.

Jasanky jsou historické lyže, které jsou v dnešní době považovány spíše za kuriozitu. Díky truhlářům ze starého truhlářského orlickohorského rodu Michalu Martinkovi a Zdeňku Frymlovi z obce Dobré na Rychnovsku se podařilo tradici jejich výroby zachovat. Truhláři se navíc snaží jít s dobou. „Neděláme přesné repliky jasanek, vydali jsme se jinou cestou. Jezdíme na nich a vyvíjíme je dál, aby byly použitelné i dnes," řekl Zdeněk Fryml.

Za posledních dvacet vyrobili stovky párů těchto lyží z jasanu s vázáním s volnou patou. Na začátku jejich podnikání přitom stála velká náhoda. "Před lety na Silvestra na chalupě jsme objevili na půdě staré lyže. Zdeněk podle značky zjistil, že je kdysi vyrobil jeho děda. Zkusili jsme je za chalupou a chytlo nás to. Když jsme je po čase zlámali, rozhodli jsme se, že si vyrobíme nové. A tak to celé začalo," vzpomíná Michal Martinek.

K výrobě jasanek je nutné ovládat archaické technologie výroby a znát historický styl jízdy tehdejších lyžníků. V rodině Zdeňka Frymla se dědí i speciální nástroje určené k práci. Lyže například vznikají na pásové pile z roku 1927.

Ještě důležitější, než nástroje je ale dřevo, ze kterého se jasanky vyrábí. Stromy si truhláři vybírají sami. "Čím hůře se strom za života měl, tím lépe pro nás. Strom z Orlických hor, z údolí od potoka, který roste na skále, má nejlepší předpoklad. Jak se táhne za světlem, má dlouhý rovný kmen. A když je na skále, tak má málo živin a hodně vody, dřevo je pak husté a pružné,“ popsal Fryml. Dřevo musí nejprve tři roky vysychat. Samotná výroba lyží pak trvá zhruba týden.

Ten, koho lyže jasanky lákají, si musí připravit zhruba devět tisíc korun za pár, s kovovým vázáním vyjdou asi na 14 tisíc korun. Je potřeba k nim ještě dokoupit speciální kožené boty s upravenou špičkou.

V minulosti jasanky využívali hlavně lesníci při práci a děti se na nich přepravovaly do školy. Bývaly zhruba o dvacet až čtyřicet centimetrů větší než lyžař. Dnešní typy jasanek jsou o něco kratší, zhruba ve stejné výšce jako má lyžař a slouží hlavně k zábavě a sportu.

Ovládat jasanky je ale o něco těžší než klasické lyže. Pro laika působí zpočátku trochu nestabilně. "Jízda na jasankách vyžaduje, aby lyžník uměl perfektně číst terén, předvídal, znal typy sněhu, vnímal lyže na nohou," řekl Martinek.

Kdo ale jízdě na jasankách jednou propadne, ten se k nim prý bude pravidelně vracet. Samotní truhláři s nimi procestovali svět. Lyžovali na nich třeba na kavkazském Elbrusu nebo ve Skandinávii. Jejich snem je vydat se na Sibiř, tam si z poraženého stromu lyže vyrobit a podniknout na nich v divočině trek. "Ideální by bylo, kdyby nás vysadili v zimě uprostřed divočiny se sekerou a zásobami a řekli, dostaňte se zpět, jak umíte," dodávají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Orlické hory, jasanky, lyže, historie, výroba, truhlář, zima, zimní sporty, tradice, závody, strom, jasan, lyžař, okres Rychnov nad Kněžnou, Dobré, Sibiř, Skandinávie, Elbrus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo nepadá, jezdí pod své možnosti. Tvrdí výrobci jasanek z Orlických hor  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.