Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V hradeckém kraji se postavilo nejvíc nových bytů za posledních 12 let. Rostla i jejich cena

Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji loni vzrostla o 16 procent a byla nejvyšší za posledních 12 let. Lidé, developerské firmy či obce v kraji loni zahájili stavbu 1 787 bytů po 1 544 zahájených bytech v roce 2020. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V celé České republice počet zahájených staveb bytů loni vzrostl o 28 procent procent na 45 244 bytů.

S intenzivnější výstavbou nových bytů stoupla i jejich cena. Nová nemovitost v Hradci Králové poprvé překonala hranici sto tisíc korun za metr čtvereční užitné plochy. V nových developerských projektech se například byty dispozice 2kk o velikosti přes 52 metrů čtverečních nabízejí i za 5,7 milionu korun.

Více bytů než loni se v Královéhradeckém kraji začalo stavět naposledy v roce 2009, kdy investoři rozestavěli 1 942 bytů. Následně bytová výstavba v kraji trvale klesala až do roku 2015, kdy se začalo stavět pouze 874 bytů.

Z loni zahájených bytů v Královéhradeckém kraji připadlo 1 458 na novou výstavbu a 329 na byty budované v již dokončených stavbách. V rodinných domcích investoři loni rozestavěli 1 037 bytů, meziročně o deset méně. Naopak výrazně zvýšili výstavbu bytových domů, v nichž začali stavět 398 bytů po předloňských 244 bytech.

Počet dokončených bytů v hradeckém kraji loni vzrostl také o 16 procent na 1 725 bytů. Z toho 1 034 jich bylo v rodinných domech a 418 v bytových domech. Výsledky počtu dokončovaných bytů s jistým zpožděním jednoho až dvou let přibližně kopírují čísla zahajovaných staveb bytů. V celé ČR bylo loni dokončeno 34 641 bytů, meziročně o 0,7 procenta více.

Spolu s výstavbou bytů k trvalému bydlení v kraji roste výstavba rekreačních apartmánových bytů v Krkonoších. Například investiční fond Aequitas Capital Investment loni v květnu zahájil stavbu domu s 29 apartmány v krkonošských Herlíkovicích. Skupina Neeco hodlá letos na jaře v Černém Dole začít budovat 53 apartmánů. Hotové by měly být v létě 2023. Jde o třetí fázi výstavby v Resortu Aurum s celkovou kapacitou 150 lůžek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nikguy | Pixabay

Štítky ČR, byty, Královéhradecký, 2021 kraj, stavba, developer, statistika, rok, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, Česko, Hradec Králové, Aequitas Capital Investment a.s., NEECO s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se postavilo nejvíc nových bytů za posledních 12 let. Rostla i jejich cena  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.