Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Deště vzedmuly Labe na Trutnovsku a Stěnavu na Náchodsku na 3. povodňový stupeň

Deště a tání sněhu dnes vzedmuly hladiny Labe ve Vestřevi na Trutnovsku a Stěnavy v Meziměstí na Náchodsku na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň. Vyplývá to z dat Povodí Labe. Hasiči na Náchodsku a Rychnovsku asi na 20 místech čerpali vodu ze sklepů a garáží. V Dolní Branné na Trutnovsku voda zaplavila silnici, v Rudníku se sesunul svah.

V Dolní Branné voda zaplavila až do výšky jednoho metru silnici třetí třídy, kterou řada řidičů používá k cestě do Vrchlabí a k vrchlabskému závodu automobilky Škoda Auto. Dopravu v místě záplavy začala řídit policie, upozorňují na ni i dopravní značky. "Žádáme řidiče, aby si k cestě do Vrchlabí vybrali jinou trasu," uvedla mluvčí policie Eva Prachařová. Na odtoku vody podle ní budou pracovat hasiči s bagrem.

Svah v Rudníku se sesunul v blízkosti rodinného domu. "Nikdo nebyl zraněn. Obyvatele jsme evakuovali, na místo míří statik," uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Sněžku dnes nad ránem zasáhl vítr o síle orkánu, v nárazu dosáhl rychlosti 181 kilometrů v hodině. Hranice orkánu je 118 kilometrů za hodinu. Horská služba Krkonoše nedoporučuje hřebenové túry, hrozí vítr s nárazy přes 70 km/h a na hřebenech přes...

Na šesti místech Královéhradeckého kraje dnes dopoledne hladiny řek přesáhly hodnotu prvního povodňového stupně. První stupeň byl na Stěnavě v Otovicích na Náchodsku, na Metuji v Maršově nad Metují, v Hronově a v Krčíně, na Javorce v Lázních Bělohrad na Jičínsku a na Labi ve Špindlerově Mlýně.

Hladina Stěnavy v Meziměstí dosáhla v 10:00 hodnoty 122 centimetrů a hranici třetího povodňového stupně přesáhla o 12 centimetrů. Hladina Labe ve Vestřevi v 09:00 mírně přesáhla hranici dvou metrů, následně klesla na 190 centimetrů. Hranice třetího stupně je ve Vestřevi 160 centimetrů.

V severní části Královéhradeckého kraje za posledních 24 hodin napršelo zhruba od 20 do 60 litrů vody na metr čtvereční.Ve Špindlerově Mlýně úhrn srážek dosáhl 63 litrů vody na metr čtvereční. V Orlických horách na Zakletém Vrchu napršelo přes 50 litrů na metr čtvereční.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, počasí, záplavy, hasiči, Královéhradecký, kraj, okres Náchod, okres Trutnov, Labe, Stěnava, Meziměstí, Rudník, Povodí Labe (státní podnik), okres Rychnov nad Kněžnou, metr čtvereční, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deště vzedmuly Labe na Trutnovsku a Stěnavu na Náchodsku na 3. povodňový stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.