Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Horská služba v Krkonoších varuje. Na hřebenech silně fouká a je poškozené značení

Horská služba v Krkonoších dnes vydala varování pro všechny turisty, kteří by chtěli vystoupat na Sněžku. Jednak platí druhý stupeň lavinového nebezpečí a na vrcholcích silně fouká, a zároveň na turistické cestě je poškozené tyčové značení mezi vrcholem Sněžky a Jelení boudou. Cesta tak může být nebezpečná.

V Krkonoších nyní platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály a znamená tedy pouze mírné nebezpečí. Meteorologové ale vydali výstrahu před silným větrem, který by měl většinu republiky zasáhnout především ve čtvrtek. Vítr už dnes zastavil horní úsek lanovky na nejvyšší vrchol Krkonoš. Během dne má pak ještě zesilovat.

Podle informací na webu Horské služby Krkonoše je na hřebenech místy i metr a půl sněhu, ještě víc ho pak je na závětrných svazích. „U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce bylo dnes ráno pět stupňů pod nulou, zataženo, více než metr sněhu a vítr dosahoval rychlosti přes padesát kilometrů v hodině,“ uvedla horská služba.

Horská služba zároveň upozornila na poškozené tyčové značení na turistické cestě na Obřím hřebeni mezi vrcholem Sněžky a Jelení boudou. Výstup na Sněžku tak může být nebezpečný a horská služba ho nedoporučuje. 

Během zimy vyhlásila služba lavinové nebezpečí poprvé 2. prosince, a to první stupeň. Od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň a následně po silném sněžení platil od 2. února třetí lavinový stupeň. Na druhý stupeň klesl v pátek 11. února.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Sněžka, lanovka, vítr, horská služba, turisté, varování, nebezpečí, hory, lavina, značení, značky, Krkonoše, Luční bouda, Bílé Labe

Horská služba v Krkonoších varuje. Na hřebenech silně fouká a je poškozené značení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.