Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Obřím dole v Krkonoších sjely dvě laviny. Nikoho nezasáhly

Horská služba Krkonoše minulý týden zaznamenala v Obřím dole samovolný sesuv dvou lavin. Obě laviny se uvolnily v době, kdy v Krkonoších platil třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. První lavina se utrhla v Lavinovém žlebu a druhá v Úpské rokli, informovala na webu horská služba. V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň v pátek 11. února.

"V současné zimní sezoně jde v Krkonoších zatím o největší zaznamenané laviny," řekl dnes Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Lavina, která se utrhla v Lavinovém žlebu, byla dlouhá kolem 500 metrů a široká zhruba 340 metrů. Délka lavinové dráhy v Úpské rokli dosáhla 1 200 metrů a šířka byla kolem 350 metrů. "Obě laviny se uvolnily v době 8. až 10. února, kdy v Krkonoších platil třetí stupeň lavinového nebezpečí. Během dvou dnů nasněžilo při silném severozápadním větru více jak 50 centimetrů sněhu, který následně zvlhnul a nabral na váze," uvedla horská služba.

Jedním z rysů třetího lavinového stupně je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. "Obvykle je vyhlašován v 30 procentech zimního období a dochází při něm k 47 procentům lavinových nehod. V současnosti panuje v Krkonoších i Jeseníkách lavinová dvojka," uvedla horská služba.

Na hřebenech Krkonoš je okolo 110 až 150 centimetrů sněhu. Po oblevě se ochladilo, čímž vznikla na povrchu ledová krusta, na kterou napadlo deset centimetrů nového sněhu v kombinaci s jihozápadním až severozápadním větrem. "Posledních 48 hodin vál jižní vítr. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích S až JV, žlabech a odtrhových zónách. Na slunných svazích se vytvořila krusta," uvedl v ranním hlášení Dlouhý.

V aktuální situaci je možné uvolnění laviny hlavně při velkém dodatečném zatížení, zejména na strmých svazích. "Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu," uvedl dnes Dlouhý.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1 415 metrů byly dnes ráno dva stupně pod nulou, silná mlha a 116 centimetrů sněhu.

V nynější zimě krkonošská horská služba lavinové nebezpečí poprvé vyhlásila 2. prosince, a to první stupeň. Od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň a následně po silném sněžení platil od 2. února třetí lavinový stupeň.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Minulou zimu v Krkonoších v lavinách zahynuli dva lidé. Sedmnáctiletý skialpinista zemřel 15. února 2021 v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. V neděli 14. března skončila v lavině v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. Po převozu do nemocnice zemřela.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Kostík | Horská služba ČR

Štítky ČR, rekreace, rezervace, lavina, Krkonoše, horská služba, Obří důl, zima, Bílé Labe, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Obřím dole v Krkonoších sjely dvě laviny. Nikoho nezasáhly  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.