Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Epidemie zpomaluje, hospitalizovaní přibývají. Takový je vývoj covidové situace v kraji

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji zpomalila už druhý týden za sebou. Ve všech okresech klesá incidence, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za týden. Přibývá ale hospitalizovaných v nemocnicích. Navíc každý druhý pacient, který do nemocnice přichází s jiným zdravotním problémem, je při vstupním testu covid pozitivní.

Počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní v kraji byl v pondělí 14. února na čísle 1447, ve stejný den před dvěma týdny to bylo 2414 pozitivních pacientů na covid. Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že incidence klesla v mezitýdenním srovnání ve všech pěti okresech v kraji.

Naopak ale roste počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v nemocnicích. Včera ráno bylo ve všech nemocnicích v kraji 201 pacientů s koronavirem, z nich třicet jedna v intenzivní péči. Před dvěma týdny jich v péči lékařů bylo 126 a na JIP dvacet tři. Pořád se to ale nedá srovnat se situací, která u nás panovala před rokem. Tehdy byly nemocnice tak přehlcené, že musely převážet pacienty mimo region.

V současné chvíli se taky zvyšují počty těch, kteří do nemocnice přicházejí s jiným zdravotním problémem a covid-19 je u nich zjištěn až při vstupním testu na covid.

"V krajských nemocnicích je zhruba u padesát procent pacientů, kteří přicházejí na ošetření, zjištěn covid jako vedlejší příznak," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Nákaza se nyní nejrychleji šíří v okrese Rychnov nad Kněžnou, nejméně na Hradecku.

Podle dat z ministerstva se od začátku pandemie v kraji nakazilo více než 180 tisíc lidí, tedy asi 34 procent obyvatel kraje. Z nemoci se vyléčilo přes 172 tisíc lidí a více jak dva tisíce lidí nemoci covid -19 podlehlo.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, COVID-19, mikron, nákaza, komunita, testování, zdravotnictví, nakažení, lékař, nemocnice, hygiena, pacient, pandemie covidu-19

Epidemie zpomaluje, hospitalizovaní přibývají. Takový je vývoj covidové situace v kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.