Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Valentýn. Svátek lásky nebo čistá komerce?

14. února se po celém světě slaví svatý Valentýn. Svátek zamilovaných vnímá většina Čechů jako tradici importovanou ze západu a považuje ji za komerční záležitost. K oslavám se u nás připojuje spíše mladší generace. Kdo si ale v tento den mne ruce jsou především provozovatelé květinářství, výrobci čokolády, restaurace a obchody s erotickými pomůckami. Romantická legenda, která stála u zrodu této tradice, tak ustupuje do pozadí a málokdo z těch, kteří Valentýna slaví, ji vlastně zná.

Historie

Dodnes vlastně není zcela jasné, jak tradice doopravdy vznikla. Na jejím počátku stojí několik romantických legend. Tou nejznámější je legenda o římském biskupovi z Terni, který ve třetím století našeho letopočtu zemřel mučednickou smrtí na příkaz římského císaře Claudia druhého. Ten tehdy zakázal oddávat snoubence, aby se muži zbytečně nerozptylovali od vojenských povinností. Biskup Valentýn ale i přes zákaz páry oddával a manželství považoval za důležitější než vojenskou povinnost. Byl dopaden a na rozkaz císaře 14. února popraven.

Evropský svátek

Tradice tedy původně vznikla v Evropě a nejedná se o svátek dovezený z Ameriky, jak bývá často vykládán. Zvyk posílat milované osobě na Valentýna anonymní milostný vzkaz, tak zvanou valentýnku, pochází zpočátku 19. století z Anglie.

V současné době se svátek zamilovaných slaví 14. února napříč kontinenty, například v USA, v Kanadě a Austrálii, ve Velké Británii i v dalších zemích západní Evropy, jako je Itálie, Portugalsko, Španělsko a Francie. Po roce 1989 se dostal do povědomí i v České republice a od té doby ho slaví čím dál tím víc lidí především z mladší generace.

První máj, lásky čas

V Česku má ale svatý Valentýn velkou konkurenci. Měsíc květen je v naší kultuře vnímán jako měsíc lásky, a i díky Karlu Hynku Máchovi a jeho Máji považujeme za svátek lásky první květen. Více než Valentýna tak dodržujeme tradici májového polibku pod rozkvetlou třešní.

Svátek komerce

V očích dvou pětin Čechů je Valentýn vyloženě komerční záležitost. Myslí si to především muži. Pro třetinu lidí je přesto tento den vnímán jako příležitost k romantickým gestům a po celém světě se během 14. února každý rok uskuteční téměř 220 tisíc žádostí o ruku.

Kdo svatého Valentýna nepochybně slaví jsou obchodníci. Mezi nejčastější dárky patří čokoláda, celosvětově se během tohoto svátku prodá až 35 miliónů kusů bonboniér. 14. února ale rostou tržby například i v květinářstvích, podle dostupných údajů až čtyřnásobně.

Stále populárnější je u nás také tradice valentýnské večeře, za kterou Češi utratí kolem tisícovky. Oblíbené jsou i dárky jako parfémy, spodní prádlo nebo erotické pomůcky. Podle společnosti STEM/MARK počítá každý čtvrtý Čech s valentýnskou útratou přesahující tří tisíc korun.

Odlišné představy mužů a žen

V očích mužů a žen jsou představy o oslavách svátku zamilovaných odlišné. Alespoň malou pozornost očekává většina žen, i ty, které tvrdí, že svátek neslaví.

Zatímco muži by podle průzkumu nejraději vzali svou partnerku na romantickou večeři (42 procent) nebo večer strávili společně v ložnici (16 procent), ženy dávají přednost večeru v soukromí nebo romantickému víkendu v některé evropské metropoli. Večer v ložnici si například přejí jen čtyři procenta respondentek.

Slavíte svátek sv. Valentýna?

Celkem hlasovalo8 čtenářů

Ohodnoť článek

Štítky Valentýn, kněz, biskup, legenda, svátek, tradice, láska, zamilovanost, obchody, komerce, romantika, tržby, oslavy, Den svatého Valentýna, slavnost, restaurace, USA, Česko, Claudius, Karel Hynek Mácha, Svátek práce, Terni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valentýn. Svátek lásky nebo čistá komerce?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.